Zuckerberg: “Facebook wordt sociaal medium met focus op privacy”
Michel van 't Klaphek

Het roer gaat radicaal om bij Facebook. In een open brief geeft directeur Mark Zuckerberg aan dat men een ‘sociaal medium met focus op privacy’ wil worden. Om dit doel te bereiken gaat Facebook zich in de toekomst aan zes nieuwe kernpunten houden.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Facebook privacy: Zuckerberg gooit het roer om

De directeur steekt van wal door het boetekleed aan te trekken. Zuckerberg erkent dat het imago niet al te best is: ‘Veel mensen geloven niet dat Facebook een privacygericht medium kan worden, en daar geef ik ze gezien de huidige reputatie geen ongelijk in.’

De topman geeft hij aan dat hij denkt dat we in de toekomst steeds vaker een-op-een, of in kleine groepen met elkaar gaan communiceren, maar minder op openbare platformen zoals Facebook. ‘Mensen delen hun intieme gedachten en gevoelens liever in een intieme setting. Deze wensen moeten mij faciliteren’, aldus Zuckerberg.

wat is nfc

Hij haalt vervolgens zes kernpunten aan, die in de toekomst de basis gaan vormen voor alle Facebook-producten, waaronder ook Instagram, WhatsApp en Messenger vallen:

  1. Privégesprekken die alleen voor jou en je gesprekspartner(s) zichtbaar zijn.
  2. Encryptie, zodat je gesprekken ook echt privé blijven.
  3. Mensen moeten zichzelf kunnen zijn en dus niet achtervolgd worden door dingen die ze vroeger hebben gezegd.
  4. Veiligheid: alle gegevens blijven op de Facebook-servers staan.
  5. Je zit niet langer vast aan een app en kunt je vrienden via alle Facebook-programma’s bereiken.
  6. Facebook werkt niet langer samen met landen die mensenrechten schenden.

‘Facebook wordt één platform’

Zuckerberg geeft aan dat voortaan alle updates met deze kerngedachten in het achterhoofd worden gemaakt. De eerste stap is het integreren van Facebook, Instagram en WhatsApp tot één platform, waardoor je onderling berichten met elkaar kunt uitwisselen, ongeacht welke app je gebruikt (stap vijf).

Hierbij is vooral de end-to-endencryptie belangrijk, waardoor berichten alleen zichtbaar zijn voor jou en de ontvanger. Facebook zelf kan de inhoud dus niet lezen. Deze maatregel stoot tegen het zere been van de Amerikaanse overheid, dat graag een ‘achterdeur’ wil inbouwen om bijvoorbeeld terroristische berichten te onderscheppen. Zuckerberg is nog in overleg en de definitieve encryptieplannen worden eind 2019 bekendgemaakt.

facebook vervangen

Ook geeft de directeur aan dat Facebook erover nadenkt om een functie uit te brengen waardoor foto’s automatisch na een aantal maanden of jaren verwijderd worden. ‘Veel mensen hebben bijvoorbeeld nog mogelijk beschamende foto’s van vroeger op hun Facebook-profiel staan en ondervinden hier negatieve gevolgen van.’

Zuckerberg besluit zijn brief door te zeggen dat het hier slechts om globale plannen gaat, en dat er nog geen harde keuzes of deadlines zijn gemaakt. Momenteel is Facebook in overleg met verschillende experts, partners en overheden om het beste sociale medium ‘gefocust op privacy’ te worden.

De open brief komt op een opvallend moment. 2018 is namelijk een absoluut rampjaar geweest voor de reputatie van het sociale platform. Facebook kwam onder meer in het nieuws vanwege het Cambridge Analytica-schandaal, diverse apps die zonder toestemming data kregen en men heeft zelfs tegen betaling kinderen hun smartphones afgetapt.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.