Facebook ontzegt honderdduizenden apps de toegang tot persoonlijke data van hun gebruikers. Het sociale netwerk heeft een herbeoordeling van apps gedaan, naar aanleiding van het grote Cambridge Analytica-privacyschandaal.
Lees verder na de advertentie.
Facebook verbetert privacy
De betreffende apps zijn niet op tijd aangemeld voor deze herbeoordeling van Facebook om hun toegang tot persoonsgegevens van gebruikers te behouden. Het sociale netwerk besloot iedere app waar het gegevens mee uitwisselt opnieuw onder de loep te nemen, na het schandaal met Cambridge Analytica. Zij bewezen hoe ze via een externe app ongemerkt de persoonlijke gegevens van duizenden mensen konden inzien.
Om dit in de toekomst te voorkomen, kondigde Facebook destijds aan dat alle externe apps die toegang hebben tot het netwerk, opnieuw worden onderzocht. Daarnaast heeft het bedrijf van Mark Zuckerberg andere acties ondernomen om de privacy van het sociale netwerk te verbeteren.
In de herbeoordeling kijkt Facebook vooral strenger naar de hoeveelheid informatie die wordt gedeeld. Alleen als deze echt nodig is om de app goed te laten functioneren, mag deze nog worden gedeeld. Toch zijn er wat uitzonderingen op deze regels. Zo hoeven apps niet om goedkeuring te vragen als ze je e-mailadres en basisinformatie zoals je voor- en achternaam in willen zien. Wel moet een app vooraf goedgekeurd worden als informatie als je geboortedatum, geslacht, vind-ik-leuks, vrienden en foto’s worden gebruikt.
Volgens Facebook duurt het enkele weken voordat alle apps die zich hebben aangemeld voor de herbeoordeling gekeurd zijn. De applicaties die zich niet hebben aangediend voor de keuring, kunnen per direct al geen informatie van Facebook-gebruikers meer verzamelen. Dit blijken er dus al honderdduizenden te zijn.
Apple blokkeert Facebook-likes
Apple presenteerde op WWDC 2018 eerder dit jaar verregaande privacymaatregelen die gebruikers tegen dergelijke schandalen moeten beschermen. Deze maatregelen zijn terug te vinden in iOS 12 en macOS Mojave, de nieuwste versies die later dit jaar verschijnen.
Safari blokkeert in de nieuwe besturingssystemen standaard de Like-knoppen van Facebook die op allerlei websites staan. Hierdoor zorgt Apple ervoor dat Facebook niet stiekem jouw internetgedrag in de gaten kan houden, ook als je wel op een Like-knop drukt. Voortaan moet je eerst toestemming geven als het sociale netwerk je probeert te volgen, tot zwaar ongenoegen van adverteerders.
Lees verder: 4 manieren waarop iOS 12 je privacy beter dan ooit beschermt