Facebook Portal: Zou deze slimme cameraspeaker jouw huis in komen?

Florence Peeters
8 oktober 2018, 16:59
3 min leestijd
Facebook Portal: Zou deze slimme cameraspeaker jouw huis in komen?

Wat privacy betreft is 2018 een rampjaar voor Facebook. Ondanks talloze privacyschandalen lanceert het sociale netwerk vandaag zijn eigen slimme cameraspeaker: Portal.

Lees verder na de advertentie.

Facebook Portal gelanceerd ondanks privacyschandalen

Portal is een slimme speaker met een scherm, camera en maar liefst vier microfoons. Facebooks smart home hub maakt gebruik van Amazons slimme spraakassistent Alexa.

Via de Portal stream je muziek via Spotify of Pandora en stream je via Facebook Watch. Gek genoeg is het niet mogelijk om door Facebook te scrollen via het apparaat. Het is het eerste hardware-product ooit dat Facebook uitbrengt.

De timing voor een dergelijk product had waarschijnlijk niet slechter gekund. De grootschalige Facebook-hack zit nog vers in het geheugen van veel gebruikers. Net zoals het marketingschandaal of het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica.

Dit is slechts een greep uit de grote hoeveelheid kritiek en uitgekomen schandalen die Facebook dit jaar te verduren heeft gekregen als het gaat om het privacybeleid van Mark Zuckerbergs bedrijf.

Schandalen zorgen voor uitstel

Het Cambridge Analytica-schandaal was dusdanig schadelijk voor het bedrijf, dat Facebook heeft gewacht tot de ergste storm daarvan is gaan liggen voordat het Portal presenteerde. De lancering van de cameraspeaker heeft volgens Bloomberg om die reden een aardige vertraging opgelopen.

Ondanks dat je niet op Facebook zelf kan, is het wel mogelijk je eigen foto’s en video’s te checken, verjaardagsherinneringen te krijgen en te zien welke contacten online zijn. De Portal is namelijk met name bedoeld om mee te videochatten, uiteraard via Facebook Messenger.

Het apparaat heeft een groothoeklens met kunstmatige intelligentie. Hierdoor is de camera in staat personen te herkennen en je te volgen wanneer je rondloopt in de kamer. Als je het idee dat Facebook continu meekijkt en ieder gezinslid herkent aan hun lichaam iets te eng vindt, levert het bedrijf een lenscover mee die de camera blokkeert.

Veel privacyopties aanwezig

Als tegenargument voor het feit dat de cameraspeaker je continu door de ruimte heen volgt, stelt Facebook dat Portal is ontworpen om mensen het gevoel te geven dat ze één grote kamer delen met de mensen waarmee je aan het videochatten bent.

Het ziet de gesprekken die je hebt via het device als een soort augmented reality-ervaring. Bovendien zou je door de groothoeklens makkelijker met meerdere mensen vanuit één ruimte kunnen videobellen, en hoef je niet bij elkaar gepropt voor de lens te zitten.

Omdat Facebook lijkt te snappen dat meer mensen het sociale netwerk niet dan wel vertrouwen, heeft Facebook naast de lenscover nog een heel scala een privacyopties toegevoegd aan Portal. Mogelijk mede door alle schandalen, heeft het bedrijf ervoor gekozen om een schuifje toe te voegen.

Wanneer je deze omzet, worden automatisch alle microfoons en de camera uitgeschakeld. Deze kunnen niet meer ingeschakeld worden, tenzij het schuifje weer omgezet wordt. Een rood lampje geeft aan dat ze inactief zijn.

Ook stelt het bedrijf dat het niet meeluistert of -kijkt wanneer je aan het videobellen bent. Het apparaat luistert pas mee zodra je ‘Hey Portal’ zegt en Alexa wordt geactiveerd. Het is mogelijk om deze spraakgeschiedenis te verwijderen in je Activiteitenlogboek.

Tot slot zou de data van de kunstmatige intelligentie die de camera gebruikt – lichaamsscans, spraakherkenning en persoonsherkenning – alleen lokaal op de Portal worden opgeslagen. Daarnaast zou het apparaat ondanks deze features geen gezichtsherkenning gebruiken en niet via Facebook identificeren wie je bent.

Vertrouw jij Facebook nog?

Ondanks deze maatregelen zijn we daarom erg benieuwd of jij Facebook voldoende vertrouwt een Portal in jouw huis te plaatsen. Laat van je horen door mee te doen met onderstaande poll.

Zie je de poll niet? Laat dan je stem achter via deze link

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen