Facebook schrapt nieuwe politieke discussie-functie

Florence Peeters
24 december 2018, 9:52
1 min leestijd
Facebook schrapt nieuwe politieke discussie-functie

Facebook heeft een functie waardoor gebruikers met tegenovergestelde politieke meningen met elkaar konden praten geschrapt. De functie was nog in ontwikkeling, maar wordt toch niet uitgerold.

Lees verder na de advertentie.

Discussie-functie voor tegenpolen geschrapt

In de zogeheten Common Ground-functie zouden gebruikers met elkaar in gesprek kunnen gaan over politieke onderwerpen, terwijl ieders standpunten ver uit elkaar liggen. Facebook zou hierbij proberen om het aantal persoonlijke aanvallen en beledigende opmerkingen zoveel mogelijk te beperken.

Maar het project zou zijn gestaakt nadat Joel Kaplan, vice-president publiek beleid van het sociale netwerk, zijn zorgen had gedeeld over de modus. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van betrokken bronnen.

Facebook verwijderen

Kaplan was bang dat Facebook beschuldigd zou worden van vooroordelen tegen conservatieve gebruikers als de functie daadwerkelijk geïntroduceerd zou worden. Ook vindt de Facebook-topman de naam, Common Ground, te neerbuigend.

Facebook onderzoekt al langer polarisatie binnen het sociale netwerk, en zou mogelijk met deze functie willen proberen om dit te verminderen. Het sociale medium is regelmatig een platform voor politieke bewegingen of meningen die met elkaar botsen.

Een woordvoerder van Facebook stelt tegenover The Wall Street Journal dat het onderzoek naar polarisatie nog steeds loopt, en dus niet wordt stopgezet door het schrappen van de nieuwe functie.

Bewogen jaar

Het schrappen van de functie is het staartje op een al behoorlijk bewogen jaar voor het bedrijf van Mark Zuckerberg. Het ene schandaal na het andere kwam dit jaar aan het licht, zoals onlangs nog de gelekte interne e-mails.

Ook het Cambridge Analytica-schandaal en de daaropvolgende datalekken zijn het bedrijf niet in de koude kleren gaan zitten. Het resulteerde erin dat verschillende gebruikers van het netwerk besloten om hun Facebook-account te verwijderen.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu