‘Facebook handelt in strijd met Nederlandse privacywetgeving’
Rutger Otto

De Autoriteit Persoonsgegevens meldt dat Facebook de wet overtreedt. Het sociale netwerk informeert gebruikers onvolledig over het gebruik van persoonsgegevens.

AP: Facebook schendt privacy

Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens van zo’n 9,6 miljoen Nederlandse Facebookgebruikers. De AP zegt dat Facebook zijn gebruikers niet alleen onvolledig informeert over het gebruik van persoonsgegevens, maar dat Facebook ook bijzondere (gevoeligere) gegevens gebruikt zonder uitdrukkelijke toestemming. Het gaat bijvoorbeeld over iemands godsdienst, ras, politieke gezindheid en seksuele leven. Deze gegevens worden volgens de AP verwerkt om op basis hiervan gerichte advertenties te tonen.

Omdat zoveel Nederlanders Facebook gebruiken, raakt het volgens de Autoriteit Persoonsgegevens veel mensen hoe het netwerk met persoonsgegevens omgaat. “Het Facebook-concern heeft aangegeven dat de Nederlandse wet niet op het bedrijf van toepassing is, omdat het Europese hoofdkantoor in Ierland staat”, schrijft de AP. “Dat zou volgens het concern betekenen dat niet de AP bevoegd is om onderzoek te doen, maar alleen de Ierse toezichthouder.”

facebook persoonsgegevens

Adverteren met gebruikersdata

De AP is het daar niet mee eens en zegt dat de Nederlandse Wet en bescherming persoonsgegevens van toepassing is. “De Nederlandse vestiging adviseert Nederlandse bedrijven en reclamebureaus over adverteren op de Facebook-dienst, gericht op de Nederlandse markt.” Daardoor is er een directe relatie met de verwerking van persoonsgegevens van Nederlanders voor advertentiedoeleinden en moet het bedrijf zich aan de Nederlandse wet houden, beredeneert de AP.

Er worden volgens de Autoriteit Persoonsgegevens niet alleen gegevens binnen de Facebook-omgeving verzameld. Ook volgt het bedrijf wat gebruikers op andere sites doen: “Via meer dan de helft van de 500 best bezochte websites vanuit Nederland worden cookies van het Facebook-concern uitgelezen. Met deze cookies kan Facebook het surfgedrag en app-gebruik van gebruikers buiten de dienst volgen en uit de inhoud van die pagina’s en apps profielkenmerken afleiden.”

Reactie Facebook

Een woordvoerder zegt dat gebruikers zelf controle geven over hun privacy voorop staat bij Facebook. “We hebben ons beleid in de afgelopen jaren sterk vereenvoudigd om gebruikers te laten begrijpen hoe wij informatie gebruiken om Facebook beter te maken.” Facebook zegt te voldoen aan Europese wetgeving voor gegevensbescherming en is het niet eens met de bevindingen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Het bedrijf zegt het rapport te bestuderen en staat open voor verder overleg met de AP, terwijl het zich voorbereid op de algemene vordering gegevensbescherming.

Facebook zou inmiddels gestopt zijn met het verwerken van bijzondere gegevens. “We zijn tevreden dat bepaalde zorgen van de AP inmiddels zijn opgelost”, zegt Facebook. De Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt of er nog overtredingen zijn geweest sinds het onderzoek is afgerond.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.