Facebook neemt startup over voor emotieherkenning

Rutger Otto
17 november 2016, 12:36
2 min leestijd
Facebook neemt startup over voor emotieherkenning

Facebook heeft startup FacioMetrics gekocht. Dat bedrijf maakte een app genaamd Intraface die zeven verschillende emoties van gezichten kon aflezen. Wat is Facebook daarmee van plan?

Lees verder na de advertentie.

Facebook neemt FacioMetrics over

Op de website van FacioMetrics bevestigt ceo Fernando De la Torre de overname van Facebook. Het bedrijf werd vorig jaar gestart door een aantal studenten van de Carnegie Mellon universiteit. Zij maakten de app Intraface die gezichten in realtime kon analyseren door van de frontcamera gebruik te maken. Die app is inmiddels niet meer online in de App Store. In een statement van Facebook aan VentureBeat stelt het bedrijf dat de overname ervoor zorgt dat er ‘meer leuke effecten aan foto’s en video’s kunnen worden toegevoegd’. Denk hierbij aan filters, effecten en maskers die in realtime werken, net als Snapchat doet.

“We zijn begonnen met FacioMetrics als antwoord op de groeiende vraag en interesse naar software die gezichten analyseert”, schrijft De la Torre. “Nu zetten we een grote stap door ons aan te sluiten bij Facebook, waar we ons werk kunnen voortzetten op ongelooflijke schaal om mensen overal ter wereld te bereiken.”

Richting Snapchat

De overname is voor Facebook weer een stap in de richting om beter te concurreren met Snapchat. Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft in het verleden al geprobeerd Snapchat te kopen, wat niet lukte omdat Snapchat het aanbod steeds afsloeg. Facebook probeerde daarna zelf zulke diensten te maken in aparte apps zoals Slingshot, maar die faalden. Video en filters worden steeds belangrijker voor Facebook. Zo kocht het bedrijf in april de faceswap-app MSQRD en test Facebook gezichtsherkeninningstechnologie. Binnenkort komt Facebook met een functie om foto’s en video’s live om te zetten in kunstwerken met een techniek die lijkt op die van Prisma.

Liken door te lachen

De technologie van FacioMetrics zou in de toekomst bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden om berichten te ‘liken’ door te glimlachen. Vooralsnog zijn die plannen er nog niet. Wel doet Facebook onderzoek naar het besturen van mobiele apps door middel van verschillende gezichtsuitdrukkingen.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Categorie: Apps
Thema: Snapchat

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen