Waarom Facebook een app-platform van Messenger maakt

Rutger Otto
26 maart 2015, 14:33
3 min leestijd
Waarom Facebook een app-platform van Messenger maakt

Het lekte vorige week al grotendeels uit, maar nu is het officieel: Facebook verandert Messenger in een veel uitgebreider platform voor communicatie. Lees er hier alles over.

Lees verder na de advertentie.

Facebook Messenger uitbreiding

Facebook heeft de verandering van de Messenger-app tijdens zijn eigen ontwikkelaarsconferentie F8 bekendgemaakt. Dankzij een grote update wordt het mogelijk om apps van derde partijen in de Facebook Messenger-app te gaan gebruiken. Daarmee kunnen gebruikers dan bijvoorbeeld gifjes versturen of foto’s en video’s uit andere apps.

Ontwikkelaars kunnen meteen aan de slag om hun apps gereed te maken voor Facebook Messenger. Momenteel heeft Facebook al met tientallen ontwikkelaars samengewerkt aan nieuwe toepassingen, dus als de functie is uitgerold, kun je er meteen mee aan de slag. Er verschijnt een extra ‘Meer’-knopje onder de tekstbalk. Tik je daarop, dan wordt een lijst geopend met beschikbare apps om te installeren.

facebook messenger apps

Nieuw communicatieplatform

Door de API van Messenger open te stellen voor ontwikkelaars, wordt de app straks veel uitgebreider in zijn mogelijkheden. De eerste apps hebben vooral te maken met plaatjes en video’s. Zo stelt een app van Giphy in staat om gifjes via de Messenger-app te sturen, iets wat nu op iOS nog onmogelijk is. In totaal zijn er al 47 apps beschikbaar als de functie wordt uitgerold.

Winkels kunnen je straks op de hoogte houden van je bestelling

De apps voeren gebruikers eerst uit de Messenger-app. In het geval van Giphy wordt dus de Giphy-app geopend. Vanuit daar kun je dan een gifje zoeken en in een lijst vrienden kiezen om een plaatje naar te sturen via Messenger. De content die wordt verzonden kan worden bekeken op de computer en iOS-toestellen, maar om te sturen is per se een iPhone of iPad nodig.

De concurrentie achterna

Door een uitgebreider platform van Messenger te maken, kan Facebook de concurrentie nog meer aangaan met grote chatdiensten zoals de Aziatische Line en WeChat, die ook veel meer doen dan alleen berichten verzenden.

De focus van Facebook op mobiel lijkt steeds meer te verschuiven naar de Messenger-app, die vorig jaar van de algemene app werd losgekoppeld. In plaats van dat je iets deelt met al je vrienden, kun je in chats gemakkelijk privé of in groepen met elkaar praten. Naast nieuwe video- en foto-mogelijkheden, wordt het straks wellicht ook mogelijk om bijvoorbeeld nieuws te delen of voetbalstanden te versturen.

facebook messenger giphy

Berichten van bedrijven

Ook voor bedrijven is het nieuwe platform interessant. Zo kunnen winkels die jij volgt bijvoorbeeld nieuwe aanbiedingen sturen of je op de hoogte houden van geplaatste bestellingen. Messenger zal op die manier ook een platform worden waar bedrijven notificaties kunnen doorpushen naar gebruikers. Of je dat wil, is een andere vraag, maar waarschijnlijk kun je zelf bepalen wat je wel en niet wil ontvangen.

Betrokkenheidfacebook messenger

Facebook Messenger moet kortom een platform worden met meer betrokkenheid en mogelijkheden. Gebruikers krijgen verschillende manieren om zichzelf te uiten met behulp van apps van derden en kunnen op de hoogte blijven van bedrijven, nieuws of andere dingen. Daarmee slaat Messenger een duidelijk andere richting in dan WhatsApp, waar ontwikkelaars juist geen apps voor kunnen ontwikkelen. WhatsApp blijft gesloten, Messenger zet de deuren wagenwijd open.

Wat vind jij: goede zet van Facebook of gaat de Messenger-app alleen maar meer afleiden? Laat het weten in de comments!

Lees meer over Facebook Messenger

Bron: Facebook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu