5 vragen en antwoorden over Facebook Marktplaats in Nederland

Lars Paijmans
15 augustus 2017, 19:07
2 min leestijd
5 vragen en antwoorden over Facebook Marktplaats in Nederland

Marktplaats heeft er vanaf vandaag een geduchte concurrent bij. Zo werkt Facebook Marktplaats en dit zijn de voor- en nadelen.

Lees verder na de advertentie.

Facebook Marktplaats nu ook in Nederland beschikbaar

Vanaf vandaag is Facebook Marketplace in zeventien Europese landen beschikbaar, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland. Met het nieuwe platform wil het sociale netwerk een centrale plaats bieden voor alles wat met het ontdekken, kopen en verkopen van producten te maken heeft. Hierbij speelt locatie een grote rol. Door je locatiegegevens aan Facebook door te geven, krijg je een overzicht van producten voorgeschoteld die bij jou in de buurt worden aangeboden.

Facebook Marktplaats Nederland

Dit plan komt niet uit de lucht vallen. Op Facebook wemelt het al jaren van verkoopgroepen die gebruikers zelf hebben opgericht. Hier worden producten in aangeboden en gevraagd, maar had tot vandaag geen speciale functies. Met Marketplace (of Marktplaats) hoopt Facebook dat al deze groepen worden overgeheveld naar het nieuwe platform.

1. Waar vind ik Facebook Marktplaats?

Open de Facebook-app of de website en zoek in de zijkolom naar het marktkraam-icoontje. Op iOS tik je op de drie streepjes in de rechter onderhoek van het scherm. In het nieuwe venster kun je vervolgens de marktkraam aantikken. De functie wordt geleidelijk uitgerold, dus het kan even duren tot het icoon ook bij jou verschijnt.

2. Wat kun je er kopen en verkopen?

Facebook is heel vrij in wat er aangeboden kan worden op de nieuwe marktplaats. Van kleren tot televisies, auto’s en zelfs huizen. Hierbij maakt het bovendien niet uit of het om nieuwe of gebruikte producten gaat, zolang je dit er maar duidelijk bij vermeldt.

3. Hoe koop of verkoop ik iets?

Het nadeel van Facebook Marktplaats is dat er nog geen ondersteuning voor betaaldiensten als iDEAL is ingebouwd. Hierdoor moet je een berichtje sturen naar de verkoper, waarna je in Facebook Messenger tot een overeenkomst kunt komen en rekeningnummers uit kunt wisselen.

4. Heb ik een nieuwe account nodig voor Facebook Marketplace?

Nee, en dat is meteen ook een groot voordeel ten opzichte van concurrent Marktplaats. Iedereen met een Facebook-account kan het volledige aanbod bekijken, zelf producten plaatsen of ergens een bod op uitbrengen.

5. Is Marktplaats veiliger dan Facebook?

Facebook benadrukt dat veiligheid voorop staat, en moedigt gebruikers aan om vervelende of verdachte ervaringen te rapporteren. Marktplaats is er echter van overtuigd dat zij hun veiligheid voor Nederlandse gebruikers beter op orde hebben. Tegen RTL Z vertelt het bedrijf dat ze zich juist op veiligheid onderscheiden van Facebook. “We werken al tien jaar samen met de politie om klanten te helpen”, aldus een woordvoerder van Marktplaats.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: RTL Z
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen