De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Zo gaat Facebook de concurrentie aan met Siri

Rutger Otto
27 augustus 2015, 10:33
2 min leestijd
Zo gaat Facebook de concurrentie aan met Siri

Facebook heeft zijn eigen virtuele assistent gelanceerd onder een klein Amerikaans testpubliek. De assistent heet M en je kunt ‘m van alles vragen. Net als Siri.

Lees verder na de advertentie.

Facebook M

Een paar honderd Amerikanen hebben momenteel toegang tot M, de persoonlijke assistent van Facebook die in de Facebook Messenger-app te vinden is. M (de letter komt van Moneypenny, de assistent van James Bond) moet centraal komen te staan als belangrijkste dienst voor alles wat je op je telefoon wil doen.

Een belangrijk verschil met andere virtuele assistenten zoals Siri of Cortana is dat je niet tegen M kunt praten. Alles werkt via de chat, dus je moet alles intypen via het berichtenvenster van Facebook Messenger. Wat dat betreft is M ‘gewoon’ een aanvulling op je contacten.

Computers en mensenFacebook M

Aan M kun je verschillende dingen vragen. In het voorbeeldplaatje van Facebook staat bijvoorbeeld dat je M kunt gebruiken om bloemen te bestellen voor de verjaardag van je moeder. Ook kun je M vragen wat de beste plek is om in de buurt te gaan wandelen. Volgens David Marcus, die de leiding over Messenger heeft, tegen Wired gezegd. “Het kan taken uitvoeren die de concurrentie niet kan.”

Dat komt ook omdat M niet helemaal computergestuurd is, terwijl Siri bijvoorbeeld helemaal op algoritmes draait. M is meer hybride, er zitten echte mensen achter. Wired schrijft dat het een virtuele assistent is die door kunstmatige intelligentie wordt aangedreven, maar ook door Facebook-werknemers, die zorgen dat elke aanvraag wordt beantwoord. Gebruikers kunnen toestemming gegeven om hun gegevens te delen, op die manier wordt bijvoorbeeld je adres onthouden door de dienst.

Ook voor bedrijven

Gebruikers moeten dankzij M direct artikelen kunnen kopen, maar het verdienmodel van Facebook zelf is als volgt: M ziet het bijvoorbeeld als veel mensen het nummer van een kabelmaatschappij opvragen om te bellen. Voor Facebook is dat een signaal dat klanten een betere manier van interactie met het bedrijf nodig hebben. “Misschien willen ze wel toegang krijgen tot M zodat directe communicatie mogelijk is”, zegt David Marcus. Daarvoor moet het betreffende bedrijf dan waarschijnlijk voor betalen.

M wordt volgens Marcus heel langzaam uitgerold, maar zal uiteindelijk voor iedereen beschikbaar komen. Wanneer we er hier in Nederland gebruik van kunnen maken, is nog onbekend. Waarschijnlijk zijn eerst de Engelstalige landen aan de beurt.

Lees meer over Facebook Messenger

Bron: Wired
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu