De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

‘Facebook verwijdert geseksualiseerde foto’s van kinderen lang niet altijd’

Rutger Otto
7 maart 2017, 10:59
2 min leestijd
‘Facebook verwijdert geseksualiseerde foto’s van kinderen lang niet altijd’

Facebook zou seksuele afbeeldingen van kinderen niet vaak genoeg verwijderen. Zelf na rapporteren verdwijnen zulke Facebook kinderfoto’s niet allemaal.

Lees verder na de advertentie.

Facebook kinderfoto’s

Dat schrijft de BBC na eigen onderzoek. De nieuwsorganisatie rapporteerde eigenhandig tientallen van zulke foto’s op Facebook, maar ruim 80 procent daarvan werd niet aangepakt. Plaatjes werden onder meer gedeeld in groepen waar mannen het delen van materiaal met kindermisbruik bespraken.

De BBC sprak Facebook op zijn beleid aan. De journalisten deden dit door plaatjes met voorbeelden bij te voegen. Facebook gaf de journalisten vervolgens aan bij de politie en schrapten plannen voor een interview. Het statement van Facebook was dat ‘het tegen de wet is om plaatjes van kindermisbruik te delen’. De beslissing van het sociale netwerk wekte verbazing bij Damian Collins, één van de Britse parlementariërs die de media overziet. Volgens hem werden de beelden juist gedeeld om ‘het netwerk te helpen met opruimen’ van zulke plaatjes.

mensen ontdekken

Rapporteren op het netwerk

Facebook stelt op zijn website dat ‘naakt en andere seksueel suggestieve content’ niet toegestaan is op het platform. Mochten de regels worden overtreden, kunnen gebruikers dat aangeven via de rapporteerknop. Daarna zou Facebook de content moeten verwijderen. Een jaar geleden werd het beleid van Facebook al aangescherpt nadat de BBC geheime groepen vond waarin schadelijke plaatjes van kinderen werden gedeeld.

Slechts een klein deel verwijderd

De BBC wilde dat aangescherpte beleid testen, maar van de 100 afbeeldingen die de journalisten rapporteerden, werden er slechts 18 verwijderd. Hieronder waren pagina’s die bedoeld waren voor mannen met een seksuele interesse in kinderen en groepen met namen als ‘hot xxxx schoolgirls’, waarop gestolen plaatjes stonden van echte kinderen. Geautomatiseerde reacties die Facebook terugstuurde, meldden dat de overige 82 plaatjes geen inbreuk maakten op de gestelde standaarden. Inmiddels zijn ze overigens alsnog verwijderd.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: BBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen