‘Facebook krijgt enorme boete van 5 miljard dollar voor privacyschandaal’

Lars Paijmans
15 juli 2019, 9:04
2 min leestijd
‘Facebook krijgt enorme boete van 5 miljard dollar voor privacyschandaal’

De Amerikaanse Federale Trade Commissie (FTC) gaat Facebook een boete van 5 miljard dollar geven. Dit is het resultaat van een onderzoek rondom het privacyschandaal met Cambridge Analytica.

Lees verder na de advertentie.

Facebook krijgt FTC boete van 5 miljard dollar

Hoewel de boete nog niet officieel is uitgeschreven, schrijft The Wall Street Journal op basis van bronnen al over de schikking. De Amerikaanse commissie zou de boete inmiddels pas hebben goedgekeurd, waarbij drie Republikeinen voor de boete stemden en twee democraten tegen. Zij zouden gewild hebben dat Facebook harder aangepakt wordt.

Facebook FTC boete

Naast het geldbedrag zou de schikking ook nieuwe privacyregels bevatten, al is The Wall Street Journal niet bekend met de precieze inhoud van deze regels. Op deze manier zou de FTC willen voorkomen dat een soortgelijk scenario zich in de toekomst nog eens voltrekt.

Het enige wat nu nog moet gebeuren, is een stempel van het Amerikaanse ministerie van justitie. Nog nooit werd door de FTC zo’n hoge boete uitgedeeld aan een technologiebedrijf. Het is dan ook niet de eerste keer dat Facebook onder de loep van de commissie ligt. In 2012 werd het sociale netwerk ook al op de vingers getikt om privacyredenen.

Tweede onderzoek van de FTC

Het nieuwe onderzoek liep sinds vorig jaar, toen bekend werd dat het bedrijf Cambridge Analytica via Facebook persoonlijke gegevens van gebruikers kon inzien. De FTC keek hierbij ook of de regels die in 2012 opgesteld waren overtreden werden.

Hoewel Facebook nog niet heeft gereageerd, kunnen we uit de kwartaalcijfers opmaken dat het bedrijf al rekende op een boete van rond de vijf miljard dollar. Het lijkt er dan ook op dat het vooral van de strengere regels af zal hangen hoeveel last Facebook van deze maatregel gaat hebben. Want voor een enorm bedrijf als Facebook is zelfs een geldbedrag van 5 miljard dollar geen onoverkoombaar groot obstakel.

Lees meer over Facebook

Categorie: Apps
Spotlight: Facebook

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's