De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Facebook helpt blinden om foto’s te kunnen ‘zien’

Rutger Otto
3 november 2015, 15:58
1 min leestijd
Facebook helpt blinden om foto’s te kunnen ‘zien’

De plaatjes die je met jouw iPhone schiet, worden in de toekomst nog beter geanalyseerd en verwerkt door Facebook. Het bedrijf werkt daarvoor aan een betere kunstmatige intelligentie.

Lees verder na de advertentie.

Facebook foto’s

Dat zei Facebooks technisch directeur Mike Schroepfer tijdens het Web Summit dat op dit moment in Dublin plaatsvindt. Verschillende grote bedrijven geven daar hun plannen en visie voor de toekomst prijs. Facebook bouwt een kunstmatige intelligentie (of AI, van Artificial Intelligence) die foto’s analyseert en beter begrijpt wat erop te zien is. Hij kan dat vervolgens in natuurlijk taal uitleggen.

In een videodemonstratie toont Facebook wat er al mogelijk is. In het Nieuwsoverzicht uit het voorbeeld stond bijvoorbeeld een foto van een bos, waarbij een stem beschrijft wat erop gebeurt door enkele belangrijke elementen uit de afbeelding te halen.

facebook foto's

Foto’s beschrijven

Daarvoor zal Facebook dus foto’s gaan inzien, wat eng klinkt, maar volgens Facebook wordt de kunstmatige intelligentie alleen gebouwd om gebruikers te helpen. In het filmpje is daarom te zien hoe blinde mensen een omschrijving krijgen van wat er op de foto te zien is, zodat ook zij kunnen meepraten. Verder krijgen ze eveneens te horen hoeveel likes een foto heeft en hoeveel reacties er zijn geplaatst.

De kunstmatige intelligentie is nog niet af en toegankelijk voor gebruikers. In de toekomst moet de computer ook emoties gaan herkennen van mensen op foto’s. Op die manier weet Facebook straks ook hoe je je voelt, zelfs al geef je dat niet prijs in tekst.

Facebook assistent M

Facebook werkt ook al een tijdje aan een eigen persoonlijke assistent zoals Siri, genaamd M. Momenteel wordt M onder een aantal Amerikaanse gebruikers getest. Onduidelijk is of M ook wordt ingezet om foto’s te beschrijven.

Lees meer over Facebook

Via: TNW
Bron: Facebook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu