Facebook F8 2019 round-up: deze 6 dingen kondigde Facebook aan

Michel van 't Klaphek
1 mei 2019, 11:03
3 min leestijd

Facebook krijgt een compleet nieuw design en logo, Messenger komt naar de Mac en ook Instagram wordt op de schop genomen. Dit zijn de zes grootste aankondigingen van de Facebook F8 2019-conferentie.

Lees verder na de advertentie.

Facebook F8 2019: dit moet je weten

Deze jaarlijkse bijeenkomst voor ontwikkelaars is momenteel in volle gang, maar de keynote, waarin de grootste aankondigen worden gedaan, is al afgelopen. Net als op de F8-conferentie van 2018 stond privacy in de schijnwerpers. Dit zijn de belangrijkste aankondigingen.

1. Facebook krijgt een nieuw design en logo

Facebook heeft er de afgelopen jaren grotendeels hetzelfde uitgezien, maar daar komt binnenkort verandering in. De website en app krijgen een make-over waarbij de nadruk op twee onderdelen komt te liggen: evenementen en groepen. Ook wordt het logo aangepast en neemt men afscheid van de iconische blauwe huisstijl.

Facebook F8 round-up (2)

Directeur Zuckerberg zegt hierover dat men Facebook als hét platform ziet om mensen in de ‘echte wereld’ bij elkaar te brengen. Zo krijg je binnenkort meer updates van groepen waar je lid van bent in je tijdlijn. Ook stelt Facebook regelmatig interessante gemeenschappen op basis van je interesses voor, en worden evenementen bij jou in de buurt voorgeschoteld.

2. Chatten via Facebook Messenger, Instagram en WhatsApp

Binnenkort worden de systemen van Facebook Messenger, Instagram en WhatsApp samengevoegd, zodat je onderling berichten kunt versturen, zonder dat je per se dezelfde app nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een vriend zonder WhatsApp alsnog via de groene chat-app op jouw telefoon berichten sturen. Diegene reageert vervolgens via Instagram of Messenger. Facebook zegt dat alle berichten versleuteld worden. De samengevoegde berichtendienst komt later dit jaar uit.

3. Facebook Messenger op de Mac

Facebook Messenger was jarenlang alleen beschikbaar op je iPhone en iPad, maar komt binnenkort ook naar de Mac en Windows-computers. Men wil de chatdienst zo toegankelijk maken voor kantoormedewerkers, die veel tijd achter hun desktop doorbrengen. De Mac-versie van Facebook Messenger komt later dit jaar uit en wordt compleet met opties als (video)bellen, emoji en meer uitgebracht.

Facebook F8 round-up (1)

4. Meer aandacht voor privacy

De afgelopen jaren was Facebook vrijwel maandelijks in het nieuws, en niet in positieve zin. Het ene na het andere privacyschandaal haalde de voorpagina’s en om daar een einde aan te maken belooft directeur Zuckerberg een nieuwe koers. Voortaan staat privacy bij Facebook voorop.

“De toekomst is privé”, verklaart Zuckerberg. “Ik weet dat we niet de beste reputatie hebben als het hierop aankomt, maar ik wil iedereen verzekeren dat bij alle toekomstige functies van Facebook privacy voorop staat.” De topman zegt verder dat berichten in Messenger voortaan met encryptie beveiligd zijn, en daardoor niet leesbaar voor mogelijke onderscheppers.

Lees ook: Opinie: Het mag niemand verbazen dat Facebook kinderen bespioneert tegen betaling

5. Facebook Messenger op iOS: sneller, kleiner en meer privé

Facebook Messenger wordt sneller en kleiner dan ooit. Het bedrijf belooft dat de app binnen twee seconden opgestart is en minder dan 30MB opslagruimte kost. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van de huidige app, die met 70MB een stuk logger is.

Ook kondigt Facebook een speciale plek in Messenger aan voor je familie en vrienden. In dit tabblad staan Verhalen, filmpjes en foto’s die alleen voor je naasten bedoeld zijn. De details ontbreken nog, maar het lijkt een beetje op de goede vrienden-lijst in Instagram, waarmee je Verhalen binnen de vriendengroep houdt.

Facebook F8 round-up (3)

6. Instagram krijgt nieuwe camera

Steeds meer jongeren keren Facebook de rug toe en stappen over naar Instagram, dat veel meer om foto’s en filmpjes draait. Dankzij de nieuwe ‘Create mode’ wordt het voor artiesten, fotografen en kunstenaars nog makkelijker om mooie plaatjes en Verhalen te maken.

In deze nieuwe modus kunnen zij namelijk allerlei effecten en animaties toevoegen, zonder een bestaande afbeelding te hoeven uploaden. Ook kondigt Instagram een nieuwe shopmodus aan, waardoor je direct de kleding die influencers aanhebben kunt kopen in de app. De internetpersoonlijkheden moeten hiervoor wel samenwerken met webshops.

Downloaden

Bovenstaande verbeteringen komen in eerste instantie naar de iOS-apps van Facebook en Instagram. De webversie van het sociale medium wordt later bijgewerkt. Ook worden sommige functies, zoals de koopfunctie in Instagram, in eerste instantie onder Amerikaanse influencers getest voordat het in Nederland uitkomt.

Facebook

Meta Platforms, Inc.

Gratis via App Store

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: Facebook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen