De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

‘Facebook liet pr-bureau bewust negatieve berichten over Apple verspreiden’

Lars Paijmans
15 november 2018, 11:09
2 min leestijd
‘Facebook liet pr-bureau bewust negatieve berichten over Apple verspreiden’

Uit een onderzoek blijkt dat Facebook bewust negatieve berichten verspreidde over Apple en Google, in de hoop de aandacht af te leiden van de problemen die het sociale netwerk in 2018 doormaakte.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Facebook desinformatie over Apple verspreidde

Uit een uitgebreid onderzoek van The New York Times blijkt dat Facebook expres complottheorieën en desinformatie verspreidde via het pr-bureau Definers Public Affairs. Zij publiceerden tientallen negatieve berichten over bedrijven als Apple en Google, in de hoop hiermee de aandacht voor Facebooks problemen te verminderen.

facebook vervangen

Alle berichten werden verspreid via het NTK Network, deze website zegt een nieuwsorganisatie te zijn, terwijl het in feite een pr-bureau is. Naast andere grote techbedrijven werden ook bedrijven en personen die zich negatief uitlieten over Facebook via complottheorieën in een kwaad daglicht gesteld.

Facebook zou specifiek Apple in diskrediet willen brengen door de uitspraken van Apple-ceo Tim Cook over het sociale netwerk. Cook zei destijds dat Facebook niets meer is dan een bedrijf dat geld verdient met jouw persoonlijke leven. En dat Apple nooit in deze situatie terecht zou komen.

De uitspraken zouden Mark Zuckerberg zo hebben geraakt dat hij daarnaast opdracht gaf aan zijn personeel om massaal over te stappen van iPhones op Android-smartphones. Zelf zegt hij dat de reden hiervoor is dat meer Facebook-gebruikers Android dan iOS gebruiken.

Sinds de publicatie van het onderzoek zegt Facebook het contact met het pr-bureau te hebben verbroken. Een woordvoerder van het sociale netwerk benadrukt dat Facebook nooit heeft ontkend dat er een samenwerking tussen de twee was. Wel is het volgens de woordvoerder onterecht om te suggereren ‘dat er artikelen namens Facebook verspreid zijn’.

Facebook zoveelste blunder in 2018

Het onderzoek van vandaag is de zoveelste klap die Facebook dit jaar krijgt te verduren. Begin dit jaar bleken de gegevens van tientallen miljoenen mensen te zijn gelekt via Cambridge Analytica. Daarna verzamelde een VPN-app van Facebook stiekem gevoelige informatie en lekte het sociale netwerk in oktober gegevens waardoor dertig miljoen accounts gehackt konden worden.

Wij hebben een serie artikelen gemaakt waarmee je afscheid kunt nemen van Facebook en de functies ervan kunt vervangen met andere apps.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen