Miljoenenboete voor Facebook wegens data-uitwisseling met WhatsApp

Lars Paijmans
18 mei 2017, 9:43
2 min leestijd
Miljoenenboete voor Facebook wegens data-uitwisseling met WhatsApp

Het hing al even in de lucht, maar nu is het ook officieel: Facebook krijgt een boete van 110 miljoen euro van de Europese Commissie voor het uitwisselen van data met WhatsApp.

Lees verder na de advertentie.

Europese Commissie geeft Facebook boete van 110 miljoen

Facebook krijgt de boete omdat het bedrijf gelogen heeft over het delen van gebruikersdata tussen WhatsApp en Facebook. Toen WhatsApp in 2014 overgenomen werd, stelde het sociale netwerk dat het niet mogelijk was om tussen de twee diensten info uit te wisselen.

Na een onderzoek bleek eind 2016 dat dit wel degelijk kon en ook gewoon gebeurde. Destijds werd gebruikers gevraagd om hun telefoonnummer te koppelen met hun profiel op Facebook. Na onderzoek van de Europese Commissie is gebleken dat het bedrijf deze plannen al in 2014 had en de mogelijkheid er destijds al was.

Facebook boete

In een reactie op Twitter laat Margrethe Vestager van de Europese Commissie weten waarom de boete van 110 miljoen euro opgelegd is. “We hebben accurate feiten nodig om ons werk te doen. Facebook gaf ons foutieve en misleidende informatie toen WhatsApp overgenomen werd.”

Facebook niet in beroep

Het bedrijf mag nog van geluk spreken dat de Facebook boete niet hoger is. Zo zou de EC maximaal een boete van 1 procent van de totale omzet van het bedrijf op kunnen leggen. Omdat Facebook meewerkte aan het onderzoek, valt deze nu lager uit. In een reactie laat het sociale netwerk weten dat er in 2014 onbedoelde fouten zijn gemaakt, maar het gaat verder niet in op de zaak en gaat ook niet in beroep.

“We doen sinds het begin ons best om accurate info aan de Europese Commissie te geven. De beslissing van vandaag zet een punt achter de zaak.” De boete heeft dan ook geen invloed over de overname van WhatsApp. Die is afgerond en wordt ook niet teruggedraaid.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Categorie: Apps
Spotlights: Facebook, WhatsApp

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's