‘Facebook werkt aan een beste vrienden-functie: Favorites’

Dilara Isik
26 november 2019, 11:04
2 min leestijd
‘Facebook werkt aan een beste vrienden-functie: Favorites’

Facebook is bezig met het ontwikkelen van een functie om je posts naar een beperkte vriendenkring te sturen. Het lijkt op de ‘Beste vrienden’-lijst van Instagram, die vorig jaar werd gelanceerd.

Lees verder na de advertentie.

Facebook werkt aan ‘Favorites’

Facebook bevestigt aan TechCrunch dat het bedrijf bezig is met een nieuwe feature, die ‘Favorites’ gaat heten. Aan deze lijst voeg je alleen je beste of favoriete vrienden. Als je dan een story of foto deelt in Facebook Messenger, kun je deze lijst selecteren. Je bericht wordt dan alleen gedeeld als een privébericht naar iedere vriend die in deze favorieten-lijst staat.

Facebook WhatsApp fusie

Nu kun je ook story’s plaatsen, maar die zien al je vrienden. Je wil natuurlijk niet altijd dat je baas die foto’s van een tof feest ziet, of dat je oma een gekke meme tegenkomt. Wel kun je story’s individueel naar mensen sturen via Messenger. Maar als je de story dan naar meerdere vrienden wil sturen, moet je ze allemaal apart een DM sturen. De nieuwe functie biedt dus een oplossing.

Geen verschillende lijsten meer

Momenteel heeft Facebook een soortgelijke functie waarmee je je Facebook-vrienden kunt verdelen in beste vrienden, kennissen en beperkte contacten. Met ‘Favorites’ maakt Facebook het echter makkelijker om snel een lijstje met vrienden aan te tikken en daar iets naar te sturen.

Een onderzoek van Instagram wees ook uit dat mensen meestal een DM sturen naar dezelfde drie mensen, dus zo’n beste vrienden-lijst zou het ook voor Facebook makkelijker maken om dingen te delen op kleinere schaal.

facebook stories

Het kan zijn dat Facebook de nieuwe functie gebruikt om mensen aan te moedigen om het sociale netwerk meer te gebruiken. Op Facebook hebben mensen vaak zo veel personen in hun vriendenlijst, waarvan ze een groot deel niet écht kennen. Dat houdt gebruikers ook tegen om iets te delen, omdat ze niet willen dat iedereen in de lijst het ziet.

Facebook probeerde dit op te lossen met de aparte lijsten, maar allerlei verschillende lijsten voor verschillende soorten Facebook-vrienden werkt ook onoverzichtelijk. Bij Instagram is er maar één simpele lijst voor beste vrienden, en dat wil Facebook nu ook met ‘Favorites’ bereiken. De functie bevindt zich nog niet in de testfase, dus er kan nog het één en ander veranderen voordat ‘ie daadwerkelijk verschijnt.

Niet te verwachten dat Facebook gebruikers terughaalt

Het is natuurlijk nog maar de vraag of deze functie nu echt mensen (terug) naar Facebook zal trekken. Het sociale netwerk kampt al jaren met een teruglopend aantal gebruikers en heeft meerdere functies uitgeprobeerd om dit probleem aan te pakken.

Zo heeft het sociale mediaplatform ook een story-functie ingevoerd, zoals bij Instagram. Ook onthulde Facebook deze maand zijn eigen betaaldienst: Facebook Pay. Toch mocht het tot nu toe niet baten om het platform weer de nummer één te maken.

Lees meer over Facebook

Bron: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu