De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Facebook wil alternatieve App Store worden (dit moet je weten)

Piet-Jan Lentjes
30 juni 2023, 12:11
2 min leestijd
Facebook wil alternatieve App Store worden (dit moet je weten)

Als het aan Facebook ligt kun je apps voor je iPhone straks meteen bij hun eigen App Store downloaden. Maar moet je dat wel willen?

Lees verder na de advertentie.

Facebook wil alternatieve App Store worden

Wanneer Apple App Stores van andere partijen moet toestaan zal Facebook hier maar al te graag op inspringen. De populaire sociale media-app laat nu all reclame voor apps zien, maar om een app te installeren moet je eerst naar de bijbehorende App Store op je iPhone of Android.

App Store Black Friday 2022

Door deze apps straks meteen aan te kunnen bieden in hun eigen App Store, denkt Meta (het moederbedrijf van Facebook) dat meer mensen deze apps gaan downloaden. Dat betekent dat er meer geld in het laatje komt bij Facebook.

Maar er is nog een reden dat Facebook maar al te graag een soort van alternatieve App Store wilt worden. Apple heeft de laatste tijd verschillende functies toegevoegd waarmee het moeilijker wordt voor apps om gebruikers te tracken.

De inkomsten van Facebook komen van advertenties en die gebruiken trackingsdata en cookies om je gerichte reclame te laten zien. Door de veranderingen van Apple loopt Facebook behoorlijk wat inkomsten mis. En daar zijn ze natuurlijk niet zo blij mee.

app downloaden zonder App Store

Europese Unie dwingt Apple

Dat Facebook überhaupt de mogelijkheid krijgt om een eigen App Store te openen met apps voor de iPhone hebben ze aan de Europese Unie te danken. Apple moet het beleid van de App Store aanpassen, want de EU heeft een nieuwe wet aangenomen. Hierdoor moeten grote bedrijven services en platformen openstellen voor derden. De nieuwe wet gaat ergens in de lente van 2024 in.

Al jarenlang neemt de kritiek op Apple’s beleid in de App Store toe. De Verenigde Staten en de EU zijn daarom een aantal jaar geleden een onderzoek gestart naar de oneerlijke concurrentiepositie van Apple.

De Europese Unie heeft naar aanleiding van dit onderzoek bepaald dat Apple het beleid aan moet passen, om zo een eerlijkere concurrentiepositie te creëren voor app-ontwikkelaars. Deze ontwikkelaars kunnen straks dus apps aanbieden op sites als Facebook, die vervolgens via hun eigen App Store te downloaden zijn op iPhones en iPads.

Sideloading: wanneer komt het naar de iPhone?

Apple heeft officieel nog niets gezegd over het toestaan van deze alternatieve App Stores. Waarschijnlijk zal Apple tot op het laatste moment wachten om volgens de wet te handelen (dit zal dan ergens begin 2024 zijn). Daarnaast komt dit sideloaden van apps waarschijnlijk alleen beschikbaar in de EU.

De nadelen van sideloading

Nu ben je er vrij zeker van dat de apps in de App Store veilig zijn, maar dit verandert straks met de komst van sideloading. Wees dus extra oplettend als je straks een app kun installeren vanuit andere apps als Facebook, want Apple heeft deze software niet gecontroleerd.

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Houd dan de website in de gaten en download onze gratis iPhoned-app. Ook kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu