Facebook test livestreams in 360 graden

Rutger Otto
13 december 2016, 9:04
2 min leestijd
Facebook test livestreams in 360 graden

Mensen kijken in 360 graden naar bepaalde livestreams, maar het is nog niet mogelijk om dat met een virtualrealityheadset te doen.

Lees verder na de advertentie.

Facebook Live 360

Op de Facebookpagina van National Geographic is vandaag de eerste 360 graden-livestream te zien. Daarop valt te zien hoe acht wetenschappers uit het Mars Desert Research Station komen in Utah. Zij leefden 80 dagen lang alsof ze op Mars waren, bij wijze van onderzoek. In de stream zijn interviews te zien met de onderzoekers, maar komen ook beelden voorbij van het Mars-achtige landschap en basis waarin ze de afgelopen maanden leefden.

Het is de eerste keer dat Facebook 360 graden-streams mogelijk maakt. De functie zal simpelweg ‘Live 360’ gaan heten. Later deze maand komt wordt de vorm van uitzenden een optie in de Facebook Live API, zo schrijft TechCrunch, en volgend jaar wil Facebook het uitrollen naar alle pagina’s en gebruikers.

live 360 facebook

Niet live met VR-headset

Het is nog niet direct mogelijk om Facebook Live 360-video’s met een VR-headset te bekijken. Bekijk je zo’n video later als upload, dan kan het wel. Daarnaast is er nog geen ondersteuning voor 4K-resolutie of 3D-audio, maar volgens Facebook wordt daaraan gewerkt.

Om in 360 graden te livestreamen, zijn natuurlijk wel extra accessoires nodig, want de standaardcamera van je iPhone kan niet in één keer helemaal rond filmen. Facebook raadt zelf aan om bijvoorbeeld een Nokia Ozo-camera te gebruiken voor Live 360-video’s in hoogwaardige kwaliteit. Anderzijds werkt het ook met goedkopere oplossingen zoals de Insta360 Nano of de Ricoh Theta S.

Instagram live

Facebook begon met de uitrol van reguliere livestreams in augustus 2015. Een maand later testte het bedrijf 360 graden-filmpjes. Nu, ruim een jaar later, worden die twee technieken gebundeld. Inmiddels heeft Facebooks app Instagram inmiddels ook ondersteuning voor livestreams, in de VS althans. Deze live-filmpjes komen als Instagram-verhaal in de app te staan en ze verdwijnen direct als de opname wordt stopgezet. Op Facebook worden de filmpjes juist bewaard om terug te kijken. Naar verwachting wordt de live-functie van Instagram de komende weken wereldwijd uitgerold.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Categorie: Apps
Thema: Instagram

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen