Inloggen met Touch- en Face ID op websites weer een stap dichterbij

Lars Paijmans
18 april 2018, 15:01
1 min leestijd
Inloggen met Touch- en Face ID op websites weer een stap dichterbij

Inloggen op websites met enkel het topje van je vinger of een gezichtsscan; een nieuwe webstandaard maakt het mogelijk, mits Apple het goedkeurt.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe standaard brengt Face ID websites dichterbij

Als je een wachtwoord-app of iCloud Sleutelhanger gebruikt, weet je hoe gemakkelijk het is om je inloggegevens automatisch te laten aanvullen nadat je bent ingelogd met Touch ID of Face ID. Met een nieuwe webstandaard zijn we een stap dichterbij het einde van de ouderwetse webwachtwoorden.

Face ID websites

De nieuwe standaard heet WebAuthn en is opgericht door The FIDO Alliance en W3C. Het heeft een duidelijk doel: het mogelijk maken om vingerafdrukscanners, camera’s en usb-sticks te gebruiken voor website-authenticatie.

Browser Firefox ondersteunt de standaard al, en Chrome en Edge hebben toegezegd om dit in de komende maanden toe te voegen. Apple heeft er echter nog niet over gesproken, en dat gooit ook roet in het eten voor mensen die geen gebruik maken van Apples browser Safari. De standaard moet namelijk ondersteund worden door Apple, voordat een app hier op een iPhone, Mac of iPad zijn voordeel mee kan doen.

Gaat Apple overstag?

Mocht Apple spoedig overstag gaan en ondersteuning voor WebAuthn invoeren, dan wordt het een stuk gemakkelijker om op een veilige manier in te loggen op websites. Nu de MacBook Pro ook een Touch ID-sensor heeft, zou de techniek bij uitstek van pas komen op Apples producten.

Hoewel de techniek voorlopig dus nog vooral toekomstmuziek is, is ondersteuning van browsers een belangrijke stap om het werkelijkheid te maken. Wil je meer weten over het goed beveiligen van je online accounts? Check dan het onderstaande artikel met de beste wachtwoord-apps.

Lees ook: De 4 beste wachtwoord-apps om je online profielen te beveiligen

Bron: W3
Categorie: Geruchten
Thema's: Face ID, Touch ID

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen