Apple beantwoordt Face ID vragen van bezorgde senator

Rutger Otto
17 oktober 2017, 11:15
3 min leestijd
Apple beantwoordt Face ID vragen van bezorgde senator

De Amerikaanse senator Al Franken, die zich richt op privacy, technologie en wetgeving, stuurde Tim Cook een brief met vragen over de veiligheid van Face ID in de nieuwe iPhone X. Hij kreeg antwoord.

Lees verder na de advertentie.

Face ID vragen

Franken verstuurde zijn brief een tijdje nadat Apple zijn iPhone X onthulde. Hij wilde meer duidelijkheid over de privacy en veiligheid van de gezichtsscanner. Net als voor veel andere mensen was Franken onder meer bezorgd over wat Apple doet met de verzamelde data.

Apple heeft de senator een brief teruggestuurd met de antwoorden op zijn vragen. Daarbij wordt Franken ook gewezen op de documenten die Apple al online heeft staan over Face ID, omdat daar veel antwoorden staan beschreven. De senator was dus iets te snel met sommige van zijn vragen, maar Apple biedt hem wel aanvullende informatie.

Face ID apps

Face ID training

Zo was een vraag hoe Apple Face ID traint. Het antwoord luidt dat hiervoor gebruikgemaakt wordt van neurale netwerken die zijn ‘gevoerd’ met miljarden plaatjes, waaronder afbeeldingen met diepte en infrarood. Dit is allemaal met goedkeuring van deelnemers gebeurd.

“We werkten samen met mensen van over de hele wereld, zodat we een representatieve groep mensen hadden van verschillende leeftijden, gender, etniciteit en andere factoren”, zegt Apple. “Het is heel belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van de techniek. Om een hoge mate van nauwkeurigheid te kunnen beloven, hebben we uitgebreid onderzoek gedaan.”

Niet te neppen

Tijdens de iPhone X-presentatie legde Apple overigens al uit dat Face ID niet zomaar te neppen is. Zelfs met maskers die op een gezicht lijken, zou het systeem niet ontgrendeld worden. Aan de andere kant herkent Face ID het gezicht van de gebruiker wel als hij (gedeeltelijk) wordt bedekt, bijvoorbeeld door een pet of een (zonne)bril.

De senator heeft inmiddels gereageerd op de antwoorden van Apple. “We komen constant nieuwe technologie en innovatie tegen die vijf jaar geleden nauwelijks te voorspellen waren”, schrijft hij. “Ze roepen nieuwe vragen op over privacy en veiligheid en ik ben blij dat Apple me daarover antwoorden kan verschaffen. Ook doet het me deugd te zien dat het bedrijf over deze kwesties nadenkt en stappen onderneemt.”

Lees ook: 7 vragen en antwoorden over Face ID

Twijfels over de techniek

Tijdens de presentatie leek het mis te gaan met Face ID, toen Apple-topman Craig Federighi niet herkend werd en alsnog een code moest intoetsen. Apple verklaarde later dat dit een menselijke fout was geweest, omdat iemand anders voor de presentatie met het toestel bezig was. Face ID stond ingesteld op de verkeerde persoon en het toestel handelde volgens Apple dus ‘precies zoals het zou moeten’.

Apple probeert mensen zoveel mogelijk te overtuigen van Face ID, ondanks scepsis bij veel mensen online. Daarom biedt Apple een uitgebreide uitleg op zijn webpagina. Ook gaf Craig Federighi veel interviews om te vertellen hoe Face ID werkt en te benadrukken hoe het gesteld is met privacy en veiligheid. Daar hoort het geruststellen van bezorgde senatoren eveneens bij.

Lees het laatste nieuws over de iPhone X

Bron: MacRumors
Categorie: Apple
Thema's: Apple, Face ID

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen