Waarom privacy-experts bezorgd zijn over Face ID

Lars Paijmans
2 november 2017, 11:23
2 min leestijd
Waarom privacy-experts bezorgd zijn over Face ID

Hoewel alle Face ID-informatie lokaal op de iPhone X wordt opgeslagen, zijn privacy-experts toch bezorgd. App-ontwikkelaars zouden teveel toegang hebben.

Lees verder na de advertentie.

Zorgen om iPhone X Face ID privacy

Vorige maand waren privacykenners nog te spreken over de manier waarop de iPhone X omgaat met jouw gezichtsscan. Zoals Tim Cook vandaag ook benadrukt in een interview worden al deze gevoelige gegevens op een lokale chip bewaard die met encryptie is beveiligd. Hierdoor worden de kenmerken van je gezicht niet ergens op een server bewaard.

Toch trekken privacy-experts vandaag in een artikel van Reuters aan de bel over Face ID-privacy. App-ontwikkelaars krijgen namelijk wel erg gemakkelijk toegang tot de data die op deze chip staat. Zolang ze de gebruiker om toestemming vragen en beloven de gegevens niet aan derden door te verkopen, kunnen ze de bepaalde info scan van je gezicht gebruiken.

face id privacy

Toegang tot een ruwe schets

In de praktijk kunnen ze met deze info een ruwe schets van je gezicht maken, inclusief 50 gezichtsuitdrukkingen. Zo weten deze apps straks wanneer je lacht, je wenkbrauw optrekt of verdrietig kijkt. Hoewel Apple deze gegevens naar eigen zeggen niet als visuele kaart maar een serie van cijfers deelt, wringt het wel op het gebied van privacy.

Zodra app-ontwikkelaars toegang hebben tot de data, kunnen ze de gegevens namelijk gewoon op een externe server opslaan, wat de veilige chip van je iPhone een stuk minder bruikbaar maakt. Aan de ene kant maakt dit tal van nieuwe iOS-apps mogelijk, die digitale maskers op je gezicht plaatsen, of een digitaal personage jouw gezichtsuitdrukkingen over laat nemen.

Kan Apple ontwikkelaars controleren?

Volgens Jay Stanley van de American Civil Liberties Union is het ontgrendelen van je iPhone met je gezicht geen privacyprobleem. “De echte kwestie hier heeft alles te maken met de toegang van derden tot deze gegevens.” De experts zijn er bang voor dat marketeers misbruik gaan maken van de data om te zien hoe jij reageert op een bepaalde advertentie, zodat ze daarna beter afgestemd kunnen worden op jouw interesses.

Hoewel Apple zich dus hard maakt om jouw privacy te beschermen, wordt het erg lastig te controleren of apps zich aan deze regels houden. “Apple roept ontwikkelaars op het matje als ze de regels overtreden, maar dan moeten ze wel eerst gesnapt worden.”

Het laatste nieuws over Face ID

Bron: Reuters
Categorie: Apple
Thema: Face ID
Device: iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen