‘Nederlandse banken bieden voorlopig geen Face ID-ondersteuning iPhone X’

Lars Paijmans
13 september 2017, 16:14
3 min leestijd
Exclusief
‘Nederlandse banken bieden voorlopig geen Face ID-ondersteuning iPhone X’

De iPhone X introduceert niet alleen een nieuw design, het is ook de iPhone die de Touch ID-sensor officieel verouderd maakt. Nederlandse banken zijn echter nog vooral afwachtend over Apples Face ID. “We willen eerst zeker weten hoe veilig het is.”

Nederlandse banken wachten af met Face ID ondersteuning

De vingerafdrukscanner van Apple heeft een grote rol gespeeld in het toegankelijk maken van mobiel bankieren. In plaats van het onthouden van een extra pincode was het registreren van je vingertop genoeg. Niet zo gek dus dat apps van grote Nederlandse banken als ING, ABN AMRO en Rabobank de scanner gingen ondersteunen.

Face ID ondersteuning

Met de komst van de iPhone X komt hier verandering in. Dan maakt Touch ID plaats voor Face ID, en moeten app-ontwikkelaars aan de slag om ondersteuning in te bouwen. Reken er alleen niet op dat je vanaf dag één met je nieuwe iPhone X via Face ID kunt inloggen op je ING en ABN-rekening. iPhoned deed een rondvraag bij Nederlandse banken en ontdekte dat ze vooral een afwachtende houding innemen.

Eva Hersbach van ING zegt dat de bank de ontwikkelingen van Face ID met interesse in de gaten houdt, maar er vooralsnog niets mee doet. “We hebben de iPhone X zelf nog niet, dus kunnen we de techniek ook niet testen”, legt Hersbach uit. Hoewel er op 3 november geen Face ID-update klaarstaat voor de ING Bankieren-app, gaat de bank er vanaf die datum er ‘uiteraard’ naar kijken om dit in de toekomst wel mogelijk te maken.

ABN AMRO lijkt eenzelfde strategie te kiezen. Persvoorlichter Jarco de Swart zegt dat ook ABN niet de kans heeft gehad om naar de techniek achter Face ID te kijken. “We weten dus nog niet of het voor ons veilig genoeg is.” Hoewel ABN Apple zegt te vertrouwen als het op het maken van veilige toepassingen aankomt, wil de bank eerst zelf checken of Face ID echt zo veilig is als wordt beweerd. “We gaan hier eerst zorgvuldig naar kijken.”

Kleine groep iPhone X-gebruikers

Bovendien is Face ID lang niet de enige functie die op het verlanglijstje van gebruikers staat. “We moeten altijd prioriteiten stellen in de dingen die we voor klanten maken”, legt De Swart uit. Omdat ABN verwacht dat relatief weinig mensen direct een iPhone X in huis halen, staat Face ID dus niet bovenaan. Wel geeft hij aan dat juist deze groep gebruikers een belangrijke doelgroep is voor de bank. “Zij zijn degenen die duidelijk hun mening laten horen over de functionaliteit van de app.”

Op technisch vlak zegt ABN in ieder geval voorbereid te zijn, en ze relatief snel nieuwe identificatiemiddelen kunnen toevoegen aan de app. “Voorlopig betekent dit dat iPhone X-gebruikers terug moeten vallen op hun cijfercode om onze app te gebruiken.” Als de Nederlandse banken-apps een voorbeeld zijn voor andere app-ontwikkelaars, zal het dus nog wel even duren tot gezichtsherkenning echt de nieuwe norm is.

Lees ook: Face ID: 7 vragen en antwoorden over iPhone X gezichtsherkenning

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Achtergrond, Apple
Device: iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's