Face ID: 7 vragen en antwoorden over iPhone X gezichtsherkenning

Lars Paijmans
13 september 2017, 13:29
3 min leestijd

Face ID is naast het nieuwe design de grootste vernieuwing van de iPhone X. Maar hoe werkt het precies, en is het veiliger dan Touch ID?

Lees verder na de advertentie.

7 vragen over iPhone X Face ID

De iPhone X heeft geen homeknop meer, dus is Touch ID verleden tijd. Volgens Apple hoef je de vingerafdruk niet te missen, want de iPhone X scant je gezicht met Face ID. Dit heeft volgens het bedrijf uit Cupertino (uiteraard) alleen maar voordelen, maar er is nog veel onduidelijk.
Daarom hebben we deze FAQ opgesteld die antwoord geeft op 7 vragen over iPhone X gezichtsherkenning.

iPhone X Face ID

1. Hoe werkt het?

Aan de bovenkant van de iPhone X is een inkeping gemaakt. Hier heeft Apple alle benodigde sensoren verwerkt die jouw gezicht kunnen registreren. Centraal staat de nieuwe TrueDepth-camera. Deze combineert een normale frontcamera met een infraroodcamera, dieptesensor en projector. Deze plaatst 30.000 onzichtbare infrarode puntjes op je gezicht, zodat een gedetailleerde scan gemaakt kan worden. Vervolgens gaat de nieuwe A11-chip aan de slag om de scan te vergelijken met het opgeslagen gezicht.

2. Is het veiliger dan Touch ID?

Ja. Apple stelt dat Touch ID een kans van 1 op 50.000 heeft dat iemand met een soortgelijke afdruk je iPhone kan ontgrendelen. Bij Face ID is deze kans 1 op 1.000.000, wat het ook een stuk lastiger maakt om de camera voor de gek te houden.

3. Werkt het ook in het donker?

Ja, maar de vraag is nog hoe goed dit werkt. Omdat de camera infrarood gebruikt en dus geen foto van je gezicht nodig heeft, maakt het in theorie niet uit of het licht of donker is. De camera plaatst de puntjes op je gezicht en heeft hiervoor geen goede belichting nodig. Je kunt dus straks ook als je al in bed ligt nog even snel op je iPhone X kijken voor het slapengaan, zonder het nachtlampje aan te doen.

iPhone X Face ID

4. Wat als ik een muts, bril of sjaal draag?

Apple belooft dat Face ID zich blijft veranderen, net zoals jouw gezicht ook continu verandert. Door machine learning leert de camera je gezicht kennen, en daardoor maakt het niet uit of je een bril draagt, een baard laat staan of een muts opzet in de winter. Op de demonstratiefoto’s was het gezicht wel altijd goed zichtbaar. We zijn dus benieuwd hoe dit in de winter werkt als we een sjaal over onze mond hebben zitten.

5. Kan ik meerdere personen opslaan?

Nee. Net als bij de Apple Watch staat de iPhone X maar een gezicht tegelijk op. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de manier waarop Face ID een gezicht leert kennen, en dit niet te combineren valt met andere personen. In tegenstelling tot Touch ID kun je dus niet een partner of vriend(in) toevoegen zodat hij of zij het toestel kan ontgrendelen. Wil je dit toch doen, dan zul je de toegangscode moeten delen.

iPhone X Face ID

6. Kan een foto of masker Face ID voor de gek houden?

Omdat Face ID een 3D-scan maakt, kun je de camera niet voor de gek houden door er een foto voor te houden. De iPhone ziet dan direct dat je een 2D-afbeelding vast hebt, en zal de iPhone vervolgens niet ontgrendelen. Dit maakt Face ID veiliger dan veel Android-toestellen (zoals de Galaxy S8) die ook gezichtsherkenning ondersteunen en wel genoegen nemen met een foto. Apple heeft daarnaast samengewerkt met makers van maskers, om te voorkomen dat een masker van je gezicht je iPhone kan foppen.

7. Wat doet Apple met mijn gezichtsscan?

Net zoals Touch ID bewaart Face ID alle informatie over je gezicht lokaal op het apparaat. Ook het verwerken van een scan gebeurt volledig op de iPhone X zelf, zodat de scan van jouw gezicht niet naar een server gestuurd hoeft te worden. Dit maakt het een stuk makkelijker voor Apple om te verzekeren dat jouw privacy gewaarborgd blijft.

Lees ook: ontdek alles over de revolutionaire iPhone X

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen