‘Apples Face ID krijgt over twee jaar pas echt concurrentie’

Lars Paijmans
20 maart 2018, 9:18
2 min leestijd
‘Apples Face ID krijgt over twee jaar pas echt concurrentie’

Met Face ID heeft Apple een nieuwe standaard gezet voor mobiele gezichtsherkenning. En het zal nog minstens tot 2019 duren tot concurrenten hier een antwoord op hebben.

Lees verder na de advertentie.

Face ID concurrentie pas in 2019

Reuters schrijft vandaag dat Apple een flinke voorsprong heeft op Android-telefoons wat gezichtsherkenning betreft. Door met drie grote fabrikanten te praten, kwam Reuters te weten dat bijna alle concurrerende smartphones nog minimaal tot 2019 moeten wachten om een soortgelijke techniek te presenteren.

Dat heeft vooral een praktische reden: er zijn simpelweg niet genoeg onderdelen om al die geavanceerde 3D-scanners te maken. Zowel Viavi Solutions, Ams AG en Finisar Corp zeggen een tekort aan onderdelen te hebben, terwijl dit de drie grootste leveranciers zijn op dit gebied.

Face ID concurrentie

Zo stelt Bill Ong van Viavi Solutions dat het nog lang gaat duren tot Apple serieuze concurrentie krijgt. “Op zijn vroegst komt er eind dit jaar een fabrikant bij die een 3D-scanner introduceert, maar het aantal blijft zeer klein. In 2019 zullen er vervolgens weer twee fabrikanten bijkomen.”

Pas als deze productie op gang komt zullen we steeds meer smartphones met een 3D-scanner zien. De onderzoekers van Gartner denken dan ook dat pas in 2021 het percentage van smartphones met 3D-scanners op 40 procent ligt.

Een unieke positie

Daarmee heeft Apple een unieke positie in de markt, want het vergrendelen van een smartphone met je gezicht is veiliger dan een vingerafdruk. De scanner van de iPhone X pakt het dan ook anders aan dan die van bijvoorbeeld de OnePlus 5T en Galaxy S9: deze telefoons gebruiken de normale frontcamera om een gezicht te herkennen, terwijl Face ID een complete 3D-scan maakt van iemands gezicht. Hierdoor is de scan nauwkeuriger en kan er op extra details gelet worden, wat het veel moeilijker maakt om de scanner voor de gek te houden.

Dat Apple uitgerekend nu met een nieuwe reclamespot komt die Face ID in de spotlights zet is dus geen toeval. Want hoewel bedrijven hun best doen om de notch en Animoji van de iPhone X te kopiëren, is het een stuk lastiger om de techniek die Face ID onderscheidt ook over te nemen.

Lees ook: Hoe Apple Face ID zo veilig mogelijk maakt op de iPhone X

Lees meer over Face ID

Bron: Reuters
Categorieën: Apple, iOS
Thema: Face ID

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen