‘Extremistische video’s op Facebook en YouTube automatisch geblokkeerd’

Rutger Otto
26 juni 2016, 13:05
2 min leestijd
‘Extremistische video’s op Facebook en YouTube automatisch geblokkeerd’

De bedrijven Google en Facebook zouden filmpjes van extremisten automatisch van hun websites laten weren. Systemen herkennen extremistische video’s en halen ze offline.

Lees verder na de advertentie.

Extremistische video’s verwijderen

Dat zeggen meerdere bronnen tegen nieuwswebsite Reuters. Onder de websites die van de techniek gebruikmaken, zijn YouTube en Facebook. Zij blokkeren video’s van onder meer IS. Daarvoor wordt technologie gebruikt die oorspronkelijk werd ontwikkeld om met copyright beschermde filmpjes op te sporen en te verwijderen.

Het systeem heeft dus meerdere mogelijkheden. De techniek speurt op de websites naar ‘hashes’, een digitale vingerafdruk die internetbedrijven automatisch aan specifieke filmpjes toekennen. Wordt er één filmpje als extremistisch bestempeld en verwijderd, dan onthoudt het systeem de vingerafdruk. Wordt de video opnieuw geüpload, dan wordt hij direct herkend en verwijderd.

facebook

Als er een nieuwe extremistische video online wordt gezet, is daar nog wel menselijke hulp bij nodig. De technologie registreert de video wel als een extremistische opnamen, maar er is een medewerker nodig om hem offline te halen. De bronnen melden niet hoeveel werk er nog door een menselijke medewerker nodig is en hoeveel video’s er in de databases zijn geregistreerd als extremistisch.

Terroristische filmpjes

Grote techbedrijven zouden blij zijn met zo’n systeem. Niet alleen omdat het veel handwerk scheelt van mensen die dit soort filmpjes moeten bekijken, ook omdat overheden druk uitoefenen op die bedrijven. Eind april ontmoette de Amerikaanse president Barack Obama met de bazen van internetbedrijven als YouTube, Twitter en Facebook om te discussiëren over het weren van terroristische filmpjes en het veiliger maken van het internet.

Maken de bedrijven geen gebruik van zo’n technologie, dan zijn ze voor een groot deel afhankelijk van gebruikers die dit soort filmpjes als kwalijk aangeven. Daarvoor moeten de video’s eerst wel bekeken worden. Het systeem moet ervoor zorgen dat het zover niet eens komt. In de komende jaren zou de technologie volgens de bronnen van Reuters alleen maar beter worden, waardoor er steeds minder mensen aan te pas hoeven komen.

Lees meer over Facebook

Bron: Reuters
Categorie: Opmerkelijk

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen