Europese Commissie zet Apple voor het blok: producten moeten vanaf 2021 duurzamer

12 maart 2020, 11:03
2 min leestijd
Europese Commissie zet Apple voor het blok: producten moeten vanaf 2021 duurzamer

Fabrikanten als Apple moeten er vanaf volgend jaar voor zorgen dat smartphones makkelijker te repareren zijn. Ook qua recycling is er nog een wereld te winnen.

Lees verder na de advertentie.

Europese Commissie brengt European Green Deal uit: dit moet je weten

Dat staat in het actieplan dat de Europese Commissie woensdag heeft gepresenteerd. Indien het plan doorgang vindt, zijn fabrikanten van onder meer laptops, smartphones en tablets vanaf 2021 verplicht om hun producten zo te maken dat het voor consumenten makkelijker is om ze te repareren.

iPhones repareren

Ook staat in het plan, dat de naam European Green Deal draagt, dat fabrikanten reserveonderdelen beschikbaar moeten stellen. De commissie hoopt dat consumenten hun producten zo minder snel afdanken. Tot slot overweegt men om een nieuwe regeling in te voeren, waardoor het verkopen en doorgeven van oude elektronica makkelijker wordt.

“Het model van ‘maken, gebruiken en weggooien’ is niet houdbaar”, zegt Virginijus SinkeviÄŤius. De klimaatcommissaris vindt dat het consumptiepatroon van burgers in de Europese Unie flink op de schop moet. “Het huidige model zorgt uiteindelijk voor een ernstig grondstoffentekort”, aldus SinkeviÄŤius.

Lees ook: Zelf je iPhone repareren: de 5 belangrijkste vragen beantwoord

Apple en de Green Deal

De European Green Deal gaat, indien het plan wordt aangenomen, hoogstwaarschijnlijk gevolgen hebben voor Apple. In het verslag staat namelijk dat fabrikanten tijdens het ontwerp en de productie rekening moeten houden met de duurzaamheid van producten. Op die manier wil de Europese Commissie een circulaire economie realiseren. Hierbij worden grondstoffen optimaal benut en is de economie een ‘gesloten’ systeem, waarbij zo min mogelijk verspild wordt.

Apple heeft de afgelopen jaren juist regelmatig kritiek ontvangen als het om recycling gaat. Niet alleen zijn producten steeds lastiger te repareren, ook ziet het bedrijf weinig in andere Europese actieplannen zoals het voorstel voor een universele oplader. Bovendien ligt het bedrijf sinds kort onder vuur vanwege het contract dat onafhankelijke reparateurs moeten ondertekenen om reserveonderdelen te ontvangen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron afbeelding: Wall Street Journal
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu