Europese Commissie: ‘Verbod op TikTok ook hier niet uitgesloten’ 

Yannick Chalkiopoulos
2 mei 2024, 17:00
3 min leestijd
Europese Commissie: ‘Verbod op TikTok ook hier niet uitgesloten’ 

De Verenigde Staten staan op het punt om een verbod op TikTok in te voeren, maar ondertussen overweegt de Europese Commissie hetzelfde. Is TikTok binnenkort ook hier verboden?

Lees verder na de advertentie.

Verbod op TikTok in VS

In de Verenigde Staten is al langere tijd discussie of TikTok wel of niet verboden moet worden. De populaire app valt onder het Chinese bedrijf ByteDance, waardoor er grote zorgen zijn om de privacy van TikTok. De angst bestaat dat de gebruikersgegevens worden misbruikt door de Chinese overheid. Die zorgen zijn inmiddels zo serieus, dat een verbod op TikTok in de Verenigde Staten dreigt als ByteDance de app niet verkoopt aan een Amerikaans bedrijf.

Lees ook: TikTok moet mogelijk in de ban (maar waarom?)

President Biden heeft een wet ondertekend, die ByteDance negen maanden geeft om TikTok over te laten aan een bedrijf in de Verenigde Staten. Op die manier moeten de gebruikersgegevens wél beschermd zijn. Ook moet de Chinese overheid minder macht krijgen in de Verenigde Staten. Ursula von der Leyen, president van de Europese Commissie, heeft nu gezegd dat in Europa dezelfde maatregelen worden overwogen.

tiktok

EU overweegt dezelfde maatregelen

Ursula von der Leyen is door journalisten bij een debat in Maastricht gevraagd hoe zij tegen het verbod op TikTok aankijkt. Als antwoord daarop gaf ze aan dat dergelijke maatregelen in Europa niet zijn uitgesloten. Ze gaf bovendien aan dat de Europese Commissie bekend is met de gevaren van de app. Het lijkt er dus op dat er door de Europese politici op dezelfde manier naar TikTok wordt gekeken als in de Verenigde Staten.

Heel verrassend is dat niet, want er lopen in Europa op dit moment meerdere onderzoeken naar TikTok. Daar wordt ondermeer beoordeeld of een betaalde functie van de app bijdraagt aan een TikTok-verslaving onder kinderen. De Europese Commissie is dus al druk bezig met mogelijke overtredingen van TikTok. Als die zijn vastgesteld is het goed mogelijk dat een verbod op TikTok in de Europese Unie volgt.

tiktok en china

Verbod geldt al bij Europese Commissie

Ursula von der Leyen benadrukte bovendien dat de Europese Commissie wereldwijd de eerste institutie was die TikTok verbood op werktelefoons. Ook in Nederland geldt er een soortgelijk verbod op TikTok. Nederlandse ambtenaars mogen de app niet meer installeren op hun werktelefoon. Nieuwe werktelefoons van de overheid zijn zo ingesteld, dat TikTok niet meer geïnstalleerd of via de website bezocht kan worden door ambtenaars.

Lees ook: TikTok en China: zou je de app eigenlijk moeten verwijderen?

De kans is dus groot dat de Europese Commissie de Verenigde Staten volgt met het verbod op TikTok. Ook hier wordt ByteDance dan vermoedelijk verplicht om de app te verkopen. Het is nog afwachten of ByteDance de app in de Verenigde Staten gaat verkopen aan een Amerikaans bedrijf, of andere maatregelen gaat nemen. De komende negen maanden zijn in ieder geval bepalend voor de toekomst van TikTok, in zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie.

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu