Interview: Emoji Voter is Tinder voor nieuwe emoji

Erwin Vogelaar
18 november 2019, 19:30
3 min leestijd
Exclusief
Interview: Emoji Voter is Tinder voor nieuwe emoji

Regelmatig worden er nieuwe emoji toegevoegd, die altijd zijn uitgezocht door de Unicode Consortium. Dat moet beter kunnen, vindt emoji-expert Lilian Stolk. Zij maakte daarom een Emoji Voter.

Lees verder na de advertentie.

Emoji Voter: stemmen op nieuwe emoji

De Unicode Consortium besluit welke nieuwe emoji er worden toegevoegd aan onze toetsenborden. Die worden in onze schoot geworpen zonder dat we er om hebben gevraagd, vindt emojikenner Lilian Stolk: “De keuzes over welke emoji er elk jaar bijkomen lijkt steeds willekeuriger. Het is natuurlijk vreemd dat een klein groepje mensen voor ons beslist of er een emmer- of een tandenborstel-emoji bij moet.”

Stolk doet onderzoek naar emoji, met nadruk op de impact die deze plaatjes op onze maatschappij hebben. Dat onderzoek heeft ze gebundeld in haar boek Het zonderwoorden-boek.

Menstruatie

Met de update naar iOS 13.2 zijn er ook eind oktober weer een sloot nieuwe emoji toegevoegd. In gesprek met iPhoned stelt Stolk dat de inconsistentie van het Unicode Consortium bij deze toevoeging goed is te zien. “De menstruatie-emoji werd in eerste instantie afgewezen omdat het eruit zag als een onderbroek met een bloeddruppel erop.” In plaats daarvan is er een losse bloeddruppel als emoji toegevoegd die breder is toe te passen.

emoji voter

“Bij deze toevoeging zitten zeventig verschillende emoji voor mensen met een handicap. Er is een persoon in een rolstoel, een persoon in een mechanische rolstoel en beide rolstoelen los. Het is natuurlijk goed dat er emoji voor mensen met een handicap komen”, stelt Stolk, “maar waarom zijn deze zo specifiek en voor menstruatie niet?”

Ook valt het Stolk op dat de afbeeldingen steeds minder iconisch worden. “Op de iPhone dobbert de otter met een lachend gezicht, met in zijn handen een steen. Het is geen neutrale otter, maar een otter met een persoonlijkheid. Het wordt bijna een Disney-personage.”

Seksueel

Voor oudere gebruikers kan het nog wel eens een verrassing zijn, dat een onschuldig ogende emoji een seksuele lading krijgt. Zoals de aubergine of de perzik. Jongere gebruikers weten niet beter. Bij de nieuwe toevoegingen spreekt de kniel-emoji tot de verbeelding. Voor Stolk was dat een verrassing: “Ik dacht dat de oester hoog zou gaan scoren op dat gebied, maar misschien lag dat teveel voor de hand.”

De alternatieve betekenissen die emoji krijgen zijn zelden te voorspellen. “Een grote aantrekkingskracht van emoji is dat er geen vaste regels zijn, zodat we de symbolen op een creatieve manier kunnen gebruiken”, vertelt Stolk. “Het is niet zoals woorden, dat elk symbool een vaste betekenis heeft die we moeten leren voordat we hem kunnen gebruiken. Zeker emoji die wat onbestemd zijn, zoals de kniel-emoji, geven veel ruimte aan eigen interpretatie.”

Emoji Voter

Met de Emoji Voter kunnen mensen stemmen of ze nieuwe emoji willen of niet. Het werkt zoals Tinder. Naar rechts swipen betekent dat je die emoji in 2020 nodig hebt. Als je naar links swipet hoeft het niet. Stemmen kan bijvoorbeeld op de lift-emoji, een emmer-emoji en een bever-emoji.

Stolk maakt zich niet zorgen dat minderheden worden overgeslagen als de meerderheid mag bepalen. “Het Unicode Consortium zal altijd de definitieve beslissing nemen, en zeker voor de representatie van minderheden zal dat ook nodig zijn. Maar als je kijkt naar de kandidaten die in de Voter zitten, dan zijn dat vooral objecten: een emmer, een muizenval, een munt of een tandenborstel.

Stolk hoopt dat het Unicode Consortium de resultaten meeneemt in de beslissing voor nieuwe emoji: “Ik kan me voorstellen dat die keuze voor de Unicode een stuk makkelijker wordt als ze weten waar gebruikers op wachten.”

Het zonderwoorden-boek

Lilian Stolk spraken we eerder al over haar zonderwoorden-boek, waarin ze inzicht biedt over het gebruik van emoji. Dat artikel lees je hier. En wist je al hoe je Memoji StickersMemoji Stickers gebruikt?

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen