Senator wil Apple opsplitsen: “Geen App Store beheren en zelf apps verkopen”
Lars Paymans

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren heeft een groot plan aangekondigd om de grootste techbedrijven ter wereld minder machtig te maken. Van Google tot Facebook en Apple, dit moet er volgens haar veranderen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Waarom Elizabeth Warren Apple wil opsplitsen

Warren is een presidentskandidaat in 2020 in de Verenigde Staten en heeft als één van haar speerpunten het inperken van grote techbedrijven op de agenda staan. Volgens haar hebben bedrijven als Facebook, Google, Amazon en Apple teveel macht, omdat ze zowel een winkel beheren als er zelf producten in aanbieden.

In een gesprek met The Verge bevestigt de senator dat Apple ook op haar lijst met bedrijven staat. Wat haar betreft mag het bedrijf niet de App Store aanbieden en daar ook zelf apps aanbieden. Dat zou oneerlijke concurrentie in de hand werken.

Apple opsplitsen

“Ten eerste verzamel je informatie van iedere koper en verkoper, waar je jouw eigen producten op kunt afstemmen”, aldus Warren. “Ten tweede heb je de macht om jouw product boven dat van anderen aan te bieden, wat je een enorm voordeel geeft ten opzichte van concurrentie.”

Een ander voorbeeld is Apple Music. Apple installeert standaard de Muziek-app op iedere iPhone en iPad waarin de muziekdienst wordt aangeboden. Tegelijkertijd ontvangt Apple van iedere concurrent 30 procent van alle omzet die via de App Store wordt gedaan, terwijl de App Store de enige manier voor concurrenten als Spotify is om zijn dienst op iOS aan te bieden.

Apple verdelen in twee bedrijven

Volgens de senator gaat het in dat geval niet meer om concurrentie, maar het uitbuiten van een dominante marktpositie. In dat geval zou het betekenen dat Apple zich moet opsplitsen in een bedrijf dat de App Store runt en een ander bedrijf dat de hardware maakt. Ook zou Apple moeten toestaan dat er andere app-winkels op de iPhone beschikbaar komen naast de App Store.

Ieder bedrijf met een jaaromzet van 25 miljard dollar zou zich aan deze nieuwe regels moeten houden. Voorlopig blijven het nog plannen, maar Warren is niet de enige senator die strengere maatregelen tegen grote techbedrijven wil treffen. Een potentieel gevaar voor Apple dus, zeker nu het bedrijf meer en meer afhankelijk is van de opbrengst van diensten als de App Store. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.