Zo werd het touchscreen van de eerste iPhone bedacht

Lars Paijmans
26 juni 2017, 13:11
2 min leestijd
Zo werd het touchscreen van de eerste iPhone bedacht

Het iPhone touchscreen is nu heel vanzelfsprekend. Tien jaar geleden was dat wel anders, blijkt uit deze vermakelijke terugblik van Apple-personeel en de eerste reviewers.

Het iPhone touchscreen was de grootste uitdaging

Het is bijna tien jaar geleden dat de eerste iPhone uitkwam, dus duiken er verschillende verhalen op die hier verder op ingaan. Zo deelt The Wall Street Journal een nieuwe video, waarin Apple-topmannen Scott Forstall, Tony Fadell en Greg Christie terugblikken op de eerste dagen van de iPhone.

Aanvankelijk begon de iPhone als een uitgebouwde iPod, inclusief het grote cirkelvormige klikwiel. Toen Steve Jobs Tony Fadell uitnodigde voor een besloten vergadering, kreeg hij door dat dit klikwiel het niet zou worden.

iPhone touchscreen

Fadell werd een donkere kamer ingeleid met daarin een touchscreen ter grote van een pingpong-tafel. Een projector boven de tafel projecteerde het beeld van een Mac, die je kon bedienen door er met je hand overheen te gaan. “Het was een gigantische eerste versie van het multitouch-display”, aldus Fadell.

Vervolgens kon een ander team aan de slag om OS X om te bouwen tot wat later iPhone OS zou worden. In 2006 werd de ontwikkeling ervan tijdelijk stopgezet door Forstall, zodat het team zich op het grootse probleem kon richten: het toetsenbord. Men was nog niet gewend om op een scherm te typen, wat voor de nodige problemen zorgde. Daarom werd er hard gesleuteld en getest om een zo toegankelijk mogelijk virtueel toetsenbord te maken.

Tien jaar iPhone, een terugblik

Afgelopen weekend stond CBS Sunday Morning ook in het teken van de eerste iPhone. In acht minuten blikt de zender terug op de komst van de smartphone, door te praten met de journalisten die de eerste iPhone mochten reviewen. Onder andere Walt Mossberg herinnert hoe hij het toestel aanvankelijk niks vond. “Na drie dagen was ik in staat om het ding het raam uit te gooien”, al zou dit vooral met het typen op een scherm te maken hebben. Bekijk de video hieronder.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's