De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Zo ver ging Apple om de eerste iPhone geheim te houden

Lars Paijmans
27 december 2016, 13:27
2 min leestijd
Zo ver ging Apple om de eerste iPhone geheim te houden

Toen Apple besloot om een smartphone te maken, moest deze in het grootste geheim ontwikkeld worden. Inmiddels kent iedereen de iPhone, maar destijds zette Apple alles op alles om ‘Project Purple’ geheim te houden. Een ex-medewerker geeft nu een interessant kijkje achter de schermen bij deze eerste iPhone ontwikkeling.

Lees verder na de advertentie.

iPhone ontwikkeling werd zo geheim mogelijk gehouden

Steve Jobs sloeg de handen ineen met Scott Forstall als het op de ontwikkeling van de iPhone aankwam. Hij kreeg vrij baan om een team samen te stellen die iOS vorm zou geven, op één voorwaarde: de medewerkers mochten niet buiten Apple werken.

iPhone ontwikkeling

Ex-medewerker Terry Lambert was een van de mensen die in dit eerste iPhone-team aan de slag ging. Destijds werd de iPhone ‘Project Purple’ genoemd en mochten medewerkers op voorhand niet weten waar ze mee aan de slag gingen. Forstall zei simpelweg dat Apple ze de kans gaf om aan een revolutionair nieuw product te werken. “Je zult er hard voor moeten werken, nachten moeten doorhalen en jarenlang in het weekend moeten werken”, waarschuwde hij.

De mensen die akkoord gingen (waaronder Lambert) werden verzameld in een apart gebouw op Apples campus. Hier werden extreme maatregelen getroffen om de ontwikkeling geheim te houden. Zo kreeg iedereen een badge die soms vijf tot zes keer getoond moest worden per dag en hingen er overal camera’s. Daarnaast was er een geheim lab in het laboratorium van het gebouw. “Zelfs daar kreeg je het ontwerp van de iPhone niet te zien”, aldus Lambert. “Het waren slechts prototypes en plexiglas.”

Een geheimhouding voor de geheimhouding

“Ik werkte op een plek waar overal zwarte doeken over tafels lagen”, zo legt Terry Lambert uit. Voordat hij überhaupt binnen kwam moest er eerst een overeenkomst ondertekend worden om de overeenkomst te zien waar de Project Purple-naam op stond. Om de geheimhouding van de iPhone verder te verzekeren, gaf Apple dezelfde projecten vaak verschillende codenamen. Dit zorgde ervoor dat twee collega’s van elkaar aannamen aan iets verschillends te werken, terwijl ze in werkelijkheid aan exact hetzelfde onderdeel bezig waren.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Quora
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen