De eerste uren met Apple Watch: stijlvol maar even wennen

Rutger Otto
25 april 2015, 16:05
4 min leestijd
De eerste uren met Apple Watch: stijlvol maar even wennen

Uit de doos meteen om de pols: we zitten boordevol vragen. Wat zit er in de doos? Hoe koppel je hem aan de iPhone? Is hij makkelijk te bedienen? Lees onze eerste indruk van Apples smartwatch.

Lees verder na de advertentie.

Eerste Apple Watch ervaring

De Apple Watch is sinds 24 april verkrijgbaar in verschillende landen. Wij reden naar Duitsland om onze 38mm Sport-modellen op te halen. Omdat de Apple Watch voor veel Apple-gebruikers waarschijnlijk hun eerste smartwatch wordt, vroegen wij ons af hoe gemakkelijk je ermee aan de slag kunt. En dat bleek nog niet zo simpel.

Daarover later meer. Eerst de doos. De Apple Watch Sport wordt geleverd in een rechthoekige witte doos. Daarin zit weer een ander doosje waarin de Apple Watch zich bevindt, al gekoppeld aan het bandje. Verder vind je er een magnetische oplaadkabel die je via usb of stekker kan gebruiken om de Apple Watch mee op te laden. Ook zijn er zeer compact beschreven papieren die je op weg moeten helpen.

apple watch mc

Koppelen met iPhone

Voordat je de Apple Watch kunt gebruiken, moet je hem koppelen aan een iPhone. Dat is op twee manieren mogelijk. Je voert het toestel handmatig in met een cijfercode, of je houdt de smartwatch voor de camera van de iPhone, waarna hij verbinding maakt.

Bij ons duurde het even voordat we de laatste optie aan de praat kregen. Wat blijkt: het moet enigszins donker zijn in de kamer voordat de camera je Apple Watch registreert. Maar dan werkt het ook prima.

apple watch instellen

In enkele stappen doorloop je de koppeling van de Watch aan de iPhone. Meteen opvallend is de waarschuwing dat de Nederlandse taal nog niet wordt ondersteund. Ook is Siri nog niet in het Nederlands beschikbaar. Dat is nu al een groot gemis en een beetje jammer, want Siri spreekt tegenwoordig Nederlands. Het is enigszins logisch omdat de Apple Watch nog niet in Nederland te koop is, maar vreemd is wel dat de app en de koppeling van de Watch wel in het Nederlands zijn.

Het design

De Apple Watch kan gemakkelijk mee met de mooiste smartwatches die nu op de markt zijn. Bij iPhoned testten we de 38mm-variant, die heel compact is en daarmee uitermate geschikt voor dunne polsen. De dikte van het apparaatje valt alles mee. De behuizing oogt daarnaast prachtig met die afgeronde schermranden. Met verschillende uurwerken die je ook nog eens verder kunt aanpassen, is de smartwatch prima als mode-accessoire te dragen. De digitale kroon is een fijn knopje dat je erg prettig door apps laat scrollen.

Apps

apple watch iphone

De apps op iOS die al ondersteuning voor de Apple Watch hebben, kun je automatisch op de smartwatch laten installeren. Via de iPhone kun je gemakkelijk nieuwe apps downloaden, installeren én beheren. In een lijst van apps kun je aangeven hoe de berichtgeving van notificaties binnenkomen en wat je ziet op het ‘Snelle blik’-scherm (Glances in het Engels) van de Apple Watch. Daarmee kun je in een oogopslag de belangrijkste (actuele) app-informatie zien.

De apps op de Apple Watch staan als bolletjes op het scherm. Dat oogt wel mooi en kleurrijk. Via het touchscherm navigeer je er heel gemakkelijk doorheen, met de kroon aan de zijkant kun je uitzoomen en inzoomen tot in de app zelf. Overigens moet je goed op de hoogte zijn van hoe apps-iconen eruit zien, want er staat geen tekst bij. Dat is nogal wennen en wat onduidelijk in het begin. Het had ook wel wat efficiënter gemogen, zo zijn er aparte iconen voor de klok, een stopwatch en nog een timer.

apple watch glance

Uurwerk en hartslag meten

Eén van de eerste dingen die we wilden proberen, was het klokje veranderen. Maar hoe doe je dat toch? Door te swipen ga je naar verschillende menuutjes, de digitale kroon dient als een soort terug-knop en dan heb je ook nog Force Touch. Er komt nogal wat op je af in het begin. Nu snappen we waarom Apple de afgelopen tijd al die Guided Tours online heeft geplaatst. Je moet rustig de tijd nemen om te leren navigeren en het liefst iemand anders voor zien doen.

apple watch klok

Dat klokje bleek uiteindelijk te veranderen door hard op het uurwerk te drukken. Als je het eenmaal weet is het makkelijk. Dat geldt ook voor het meten van je hartslag, iets anders dat we wilden testen. Daarvoor moet je naar het Glance-overzicht. Da’s vanaf het klokje omhoogvegen en naar links of rechts swipen tot je de hartslagmeter tegenkomt. Tik op het hartje en hij begint te meten, wat een paar seconden duurt en goed werkt.

Eerste indruk

De eerste paar uren met een Apple Watch bestonden bij ons vooral uit gehannes en ontdekken. Erg plug & play is de Apple Watch dus niet en dat is jammer, want stiekem hadden we verwacht dat Apple daar iets op verzonnen zou hebben.

Een dag later is het gebruik van de smartwatch echter al een stuk gemakkelijker. Hoe de Apple Watch ons na een langere tijd bevalt, zullen we dan ook zeker in een volgend artikel laten weten. Voor nu zijn we gematigd positief.

apple watch laden

Heb jij al een Apple Watch? Laat dan hieronder in de comments weten wat jouw eerste indruk is.

Lees meer over de Apple Watch

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen