De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Veel duimpjes omlaag voor Netflix’ nieuwe beoordelingssysteem

Rutger Otto
11 april 2017, 15:15
2 min leestijd
Veel duimpjes omlaag voor Netflix’ nieuwe beoordelingssysteem

Sinds kort zijn er duimpjes op Netflix om films en series te beoordelen. Het nieuwe systeem vervangt de sterretjes. Dat is even wennen.

Lees verder na de advertentie.

Duimpjes op Netflix

Netflix-kijkers beoordeelden films en series altijd met één tot vijf sterren. Deze score werd meegenomen in het algoritme van de videodienst om betere suggesties te geven, maar het systeem bleek te verwarrend. Veel gebruikers dachten dat het aantal rode sterren bij een film stond voor de gemiddelde waardering van anderen, maar dat was niet zo. Hiermee schatte Netflix juist in met hoeveel sterren jij de film of serie zou kunnen waarderen.

Zoals met elke opvallende verandering in een vertrouwde app, kunnen ook de duimpjes op Netflix nog op de nodige weerstand rekenen. De website Exstreamist ondervroeg ruim 1100 Amerikanen met een Netflix-abonnement om te peilen wat zij van het systeem vinden. Daaruit blijkt dat het grootste deel (71 procent) niet blij is. Slechts 19 procent geeft aan het een goede verandering te vinden en 10 procent is er nog niet uit of merkte geen verschil.

Lees ook: Duim omhoog voor Netflix, weg met de sterrenwaardering

Netflix-sterren

Simpele beoordeling

Het was de bedoeling van Netflix om beoordelingen gemakkelijker te maken, maar een deel van de gebruikers noemt de verandering te simpel. “Dingen zijn niet zwart en wit, ja of nee”, schrijft iemand in het onderzoek van Exstreamist. “Soms is een film twee sterren of vier sterren, niet slecht of goed.”

Een enkeling klaagt op de duimpjes in de recensies van Netflix in de App Store en ook op social media is niet iedereen positief. Op Reddit geeft een gebruiker aan dat het duimpjessysteem geen verschil meer maakt tussen ‘ik geloof dat ik deze film niet echt haatte’ en ‘dit is de beste film ooit en ik wil er meer van zien’. In beide gevallen druk je op duimpje omhoog en wegen ze voor het Netflix-algoritme even zwaar. Met sterren kregen gebruikers meer ruimte.

Meer van hetzelfde zien

De klachten bevestigen dat Netflix nog steeds niet goed communiceert wat de duimpjes en scores nu eigenlijk betekenen. Vanzelfsprekend geef je met een duim omhoog aan dat je iets leuk vond en met een duim omlaag dat je iets niet leuk vond. Maar in plaats van een definitief oordeel over de inhoud van de film geef je met duimpjes voornamelijk aan of je meer of minder van dezelfde soort films wilt zien.

Laat hieronder weten of jij blij bent met de duimpjes op Netflix.

Lees het laatste nieuws over Netflix

Bronnen: Exstreamist, Reddit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen