‘iPhone-verkoop in China aan banden door Trump’

Rick van der Veer
14 november 2016, 14:30
2 min leestijd
‘iPhone-verkoop in China aan banden door Trump’

Als Donald Trump handelssancties invoert tegen China dreigt het land terug te slaan. Volgens een Chinese krant zal de verkoop van Amerikaanse producten aan banden gelegd worden, waaronder die van Apple-producten zoals de iPhone.

Lees verder na de advertentie.

Donald Trump invoerrechten voor China

In een opiniestuk in de Chinese krant Global Times zegt de redactie dat het land de verkoop van Amerikaanse producten zal beperken als reactie op uitspraken van Donald Trump. De presidentskandidaat beloofde tijdens zijn campagne om 45 procent aan invoerrechten te willen gaan heffen op Chinese producten. Volgens het stuk heeft Trump de macht niet om deze rechten in te voeren, maar zal China sterk reageren als deze toch doorgevoerd worden.

Dat zou slecht nieuws betekenen voor Apple, dat inmiddels op China leunt voor een groot deel van zijn omzet. Apple haalt meer dan een kwart van zijn omzet uit het land. Hoewel toestellen van Chinese fabrikanten als Xiaomi en Huawei populairder zijn, heeft Apple nog altijd grote belangen bij vrije toegang tot de Chinese markt.

Onder meer orders van vliegtuigfabrikant Boeing en Amerikaanse autofabrikanten zouden lijden onder de maatregelen. Maar ook de verkoop van iPhones zou ingeperkt worden, ondanks dat deze in het land zelf worden gemaakt. China zou ook kunnen overwegen minder voedsel uit de VS te importeren of minder Chinese studenten naar de VS te laten gaan.

De auteurs van het stuk in de Global Times denken echter niet dat het zo ver komt. Trump zou als zakenman genoeg verstand hebben om een handelsoorlog met China te willen vermijden. Bovendien is de handelsrelatie tussen de landen gebaseerd op wederzijds belang, waardoor Trump er maar weinig invloed op uit kan oefenen.

Het lijkt er voorlopig dus niet op dat Donald Trump er voor zal zorgen dat er minder iPhones in China verkocht zullen worden. De handelsrelatie met China is belangrijk genoeg om deze zoveel mogelijk intact te houden voor de VS.

Lees het laatste nieuws over Apple

Via: Bright
Bron: Global Times
Categorieën: Apple, Opmerkelijk

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's