Donald Trump wil dat Apple Macs bouwt in de VS

19 januari 2016, 9:35
1 min leestijd

Donald Trump wil dat Apple zijn Macs in de Verenigde Staten gaat bouwen. De presidentskandidaat gaat dat naar eigen zeggen bereiken door maar liefst 35 procent belasting te heffen op goederen die worden geïmporteerd.

Lees verder na de advertentie.

Hogere invoerbelasting

Dat liet Trump weten in zijn speech op de Liberty University in Lynchburg. Hij denkt dat de 35 procent invoerbelasting zo’n zware last wordt voor bedrijven die overzees produceren (zoals Apple en Ford Motor Company), dat zij geen andere keuze hebben dan opnieuw fabrieken te openen in de Verenigde Staten: “We gaan ervoor zorgen dat Apple zijn verdomde computers en dingen in dit land gaat bouwen in plaats van in andere landen”.

donald trump

De kans dat Trump dit daadwerkelijk voor elkaar krijgt, mocht hij president worden, is vrij klein. In de grondwet van de VS is namelijk vastgelegd dat alleen het Amerikaanse Congres de macht heeft om belastingpercentages te verhogen of verlagen. De president is dus niet bij machte een dergelijke verandering door te voeren.

Productieketen in Azië

Op dit moment wordt het grootste percentage van Apple-producten in Azië geproduceerd. Niet alleen zijn de loonkosten daar lager, ook heeft het continent een veel grotere keten van elektronica-toeleveranciers. Het verplaatsen van de productie naar Amerika zou Apple veel meer problemen opleveren dan alleen hogere loonkosten. Wel zou het waarschijnlijk betekenen dat de werknemers betere werkomstandigheden krijgen.

Apple is overigens geen eigenaar van de fabrieken in Azië. Het bedrijf heeft op dit moment alleen de fabriek in Cork in Ierland in handen, waar gisteren het personeel werd geëvacueerd na een bommelding.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Gizmodo
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iMac
Apple iMac

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu