Dochterbedrijven Apple betalen nauwelijks tot geen belasting

Wouter Nijsen
21 mei 2013, 10:01
1 min leestijd
Dochterbedrijven Apple betalen nauwelijks tot geen belasting

Apple heeft volgens een commissie van de Amerikaanse Senaat drie dochterondernemingen in Ierland die geen of nauwelijks belasting betalen. Apple-ceo Tim Cook moet zich hier dinsdag voor verantwoorden.

Lees verder na de advertentie.

De dochterondernemingen staan nergens als betalingsbetaler ingeschreven volgens de commissie. Een anonieme bron uit de commissie noemde ze daarom ‘iCompanies’, imaginaire bedrijven, tegenover The Guardian.

Dankzij het gebruik van deze dochterondernemingen zou Apple slechts kleine bedragen over zijn overzeese inkomsten hoeven te betalen. Zo zou het in ierland gevestigde Apple Sales International in 2011 22 miljard dollar aan inkomsten hebben verworven en daar slechts 10 miljoen dollar belasting over hebben betaald. Dit is een belastingtarief van slecht 0,002 procent.

Ierland rekent normaal gezien een belastingtarief van 12 procent voor bedrijven, en zou met Apple een deal voor slechts 2 procent hebben gesloten. Senator John McCain noemt Apples activiteiten ‘een belichaming van belastingcreativiteit’, maar is er net als de commissie kritisch over. Carl Levin, het hoofd van de commissie, verklaart tegenover The Guardian dat Apple de ‘heilige graal van belastingontwijking’ heeft gezocht met zijn praktijken.

Apple ontkent aantijgingen Amerikaanse senaat

Tim Cook moet zich dinsdag namens Apple verantwoorden tegenover de commissie, maar het bedrijf heeft bij voorbaat al alle beschuldigingen van de Amerikaanse Senaat tegengesproken.

Zo zegt Tim Cook in een verklaring dat Apple in 2012 maar liefst 6 miljard dollar aan belasting heeft betaald. Dit is 2 procent van alle belastinginkomsten uit de zakelijk markt in de Verenigde Staten. Cook zegt wel dat hij belastinghervorming ondersteunt, omdat het huidige systeem niet meer werkt in een snel veranderende digitale en globale economie.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen