Apple schrapt privacyfunctie uit Safari om privacy juist te verbeteren

Lars Paijmans
7 februari 2019, 8:54
1 min leestijd
Apple schrapt privacyfunctie uit Safari om privacy juist te verbeteren

Het klinkt onlogisch, maar Apple heeft een privacyfunctie uit Safari gehaald om jouw online gegevens beter te kunnen beschermen. Zo werkt dit.

Apple schrapt Do Not Track-Safari functie

Uit zowel macOS als iOS is de zogenaamde ‘Do Not Track’-functie uit Safari geschrapt. Deze werd in 2011 toegevoegd om te voorkomen dat adverteerders zogenaamde ‘tracking-cookies’ zouden plaatsen.

Do Not Track-safari

Door een dergelijke cookie te plaatsen kan jouw surfgedrag gevolgd worden, zodat een adverteerder beter weet waar je interesses liggen. Hier kunnen dan weer advertenties op worden afgestemd, zodat jij er waarschijnlijk eerder op klikt.

Apple concludeert acht jaar later dat de functie eigenlijk maar weinig zin heeft. Als gebruikers de optie aanvinken, wordt er slechts een voorkeur doorgegeven aan een adverteerder, maar zijn ze vervolgens niet verplicht om hier gehoor aan te geven. Hierdoor kunnen de bedrijven nog steeds doen waar ze zin in hebben, ongeacht of jij Do Not Track aan hebt staan of niet.

Misbruikt voor ‘Fingerprinting’

Tot overmaat van ramp kan de functie zelfs misbruikt worden om een beter online profiel van je samen te stellen. Via de zogenaamde ‘Fingerprinting-techniek’ worden zoveel mogelijk kenmerken van iemand verzameld, van de keuze van de browser tot bepaalde instellingen. Op die manier kunnen ook ‘anonieme’ personen relatief effectief van elkaar onderscheiden worden.

Apple zegt de functie daarom uit zowel iOS als macOS te schrappen, maar belooft dat er spoedig een nieuwe versie van Safari verschijnt die tracking nog beter tegengaat. Deze zullen waarschijnlijk onderdeel zijn van Safari 13, een update die later dit jaar wordt uitgerold naar de Mac, iPhone en iPad.

Lees meer over Safari, de browser van Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu