Aandeelhouders in actie: “Apple doet te weinig aan diversiteit”

Lars Paijmans
15 februari 2017, 19:09
2 min leestijd
Aandeelhouders in actie: “Apple doet te weinig aan diversiteit”

Hoewel Apple graag laten weten een erg divers bedrijf te zijn, is de realiteit heel anders. Verschillende aandeelhouders komen nu in actie omdat zeker op het gebied van diversiteit Apple nog veel meer kan doen dan nu het geval is.

Lees verder na de advertentie.

‘Diversiteit Apple te laag’

De techsector is de laatste jaren druk bezig om diversiteit te verhogen. Zo betaalt Google voortaan hetzelfde salaris aan mannen en vrouwen en selecteert Intel strenger op diversiteit als er nieuwe mensen worden aangenomen.

Ook Apple is hier druk mee bezig, vorig jaar werd er zelfs een speciale Inclusion & Diversity-pagina opgericht die de voortgang op dit gebied laat zien. Deze pagina op Apples website toont met een grafiek hoe het aantal vrouwen dat bij Apple werkt ieder jaar een beetje toeneemt. Zo bestond het nieuw-aangenomen Apple-personeel in 2016 voor 37 procent uit vrouwen.

diversiteit apple

De pagina schetst een beeld van een Apple dat hard werkt om diversiteit voorop te stellen. Verschillende aandeelhouders stellen nu tegenover The Verge dat dit in de praktijk ‘bullshit’ is. ‘Apple kan en moet veel meer doen om diversiteit op de werkvloer aan te moedigen”, stelt investeerder Tony Maldonado.

“Toen ik er onderzoek naar ging doen, zag ik pas hoe groot het probleem was”, geeft hij aan. “In de veertig jaar dat Apple bestaat zijn er zelden mensen van een andere etnische achtergrond aangenomen voor senior-functies. Dat is niet alleen belachelijk, maar ook racistisch.” De grafieken op de diversiteitspagina van Apple zijn volgens Maldonado namelijk niet eerlijk. Het bedrijf zou zich er te makkelijk vanaf willen maken door vooral veel divers personeel voor Apple Stores aan te nemen. Ondertussen bestaan de top-posities van Apple nog steeds voor 82 uit witte mannen.

Lees ook: Apple-top bestaat nog steeds grotendeels uit witte mannen

Apple roept op om actie teniet te doen

Om dit probleem op te lossen, stelt de investeerder in een mandaat voor dat Apple sneller een diverser personeel krijgt, vooral wat senior management en het besturingscomité betreft. Apple laat in een reactie weten het niet met het mandaat eens te zijn. “Dit is onnodig omdat we al hebben bewezen aan diversiteit te willen werken.” Daarom roept het bedrijf andere investeerders op om het voorstel af te keuren.

Het signaal dat Apple met deze reactie afgeeft, is voor Maldonado genoeg om door te blijven vechten. “Uiteindelijk zal dit invloed op het bedrijf uitoefenen. Hoe meer de weerstand van Apple publiekelijk bekend wordt, hoe meer mensen naar een ander merk overstappen”, aldus de investeerder. Dit zorgt niet alleen voor imagoschade, maar heeft ook invloed op de keuzes die het bedrijf moet maken. Zo investeert het bedrijf in India en China, maar zijn er nauwelijks Apple-topmannen met deze nationaliteit.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: The Verge
Categorieën: Achtergrond, Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen