DigiD komt volgend jaar met app voor tweestapsverificatie

Rutger Otto
10 oktober 2015, 10:55
2 min leestijd
DigiD komt volgend jaar met app voor tweestapsverificatie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een Digid-app waarmee tweestapsverificatie mogelijk is via het toestel. Dat systeem moet volgend jaar af zijn.

Lees verder na de advertentie.

DigiD-app

Dat schrijft Tweakers. Op dit moment is er geen aparte app voor DigiD. Wel kun je je telefoon al voor tweestapsverificatie gebruiken, door de overheid een sms’je te laten versturen met een unieke code. Op die manier log je helemaal veilig in bij DigiD.

Toch zijn er mensen die hun telefoonnummer liever niet bij de overheid achterlaten. Voor hen zou de nieuwe app uitkomst bieden. Hoe de nieuwe app er precies uit zal zien, wordt momenteel nog bekeken, maar het betreft in elk geval een app die codes genereert en die de sms-controle die nu gebruikt wordt kan vervangen. Een ander nadeel van een code via sms is voor de overheid namelijk dat het relatief duur is, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De app moet pas in de tweede helft van 2016 uitkomen. Nog onbekend is op welke platformen hij zal verschijnen, al is het logisch dat de grootste mobiele besturingssystemen ondersteund worden, waaronder iOS en Android.

digid

Tweestapsverificatie

Steeds meer apps bieden tweestapsverificatie voor hun diensten. De meesten werken met sms-codes. Bij Apple is het zo dat je bij eigen apps ook codes via het toestel kan laten genereren. Je kiest dan of je de unieke code via sms of direct op je toestel zelf wil ontvangen.

Met tweestapsverificatie log je altijd veilig in. Naast een eigen wachtwoord, krijg je nog een extra inlogcode toegestuurd. Deze komt binnen op een persoonlijk apparaat binnen, waarmee je het kwaadwillenden dus wel heel moeilijk maakt om accounts over te nemen.

Eerder deze week kreeg de beveiliging van DigiD nog kritiek over zich heen van het College Bescherming Persoonsgegevens, want de sms-code is momenteel niet verplicht voor elke website die je met DigiD laat inloggen.

Lees meer over apps

Bron: Tweakers
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu