Designers scharen zich achter Apple in patentzaak tegen Samsung

Rutger Otto
4 augustus 2016, 17:44
2 min leestijd
Designers scharen zich achter Apple in patentzaak tegen Samsung

Topdesigners als Calvin Klein, Dieter Rams en Norman Foster steunen Apple in een langlopende patentzaak tegen Apple. “Het ontwerp verkoopt het artikel”, herinneren ze de rechter in een steunbrief.

Lees verder na de advertentie.

Designers achter Apple

Als je dacht dat Apple en Samsung vrienden waren, dan heb je het mis. De strijd om patenten is nog steeds aan de gang en in het nieuwe hoofdstuk heeft Apple hulp gekregen van in totaal 111 designers die een brief van 63 pagina’s aan het Federaal Hooggerechtshof hebben geschreven.

Apple werd in 2012 bijna een miljard dollar toegewezen die Samsung moest uitkeren, omdat het de ‘look en feel’ van de iPhone had gekopieerd. In 2015 werd van die beslissing echter een groot deel teruggedraaid, waardoor de schade op 548 miljoen dollar bleef steken. De hele zaak loopt al vijf jaar, sinds 2011, toen Apple Samsung voor de rechtbank sleepte. Sindsdien is er nog geen eind aan gekomen.

cola iphone

Het belang van een goed ontwerp

De designers voelen zich geroepen om Apple te steunen en herinneren het Hooggerechtshof aan een 129 jaar oude uitspraak van het Amerikaanse congres dat ‘het ontwerp het artikel verkoopt’. Daarom zou in het geval van patentinbreuk de boete gelijk moeten zijn aan de geleden schade. Oftewel: de winst die het gekopieerde product ermee heeft gewonnen.

Als voorbeeld halen de designers Coca Cola aan. Dat bedrijf deed zijn frisdrank eerst in een glazen fles die gemakkelijk te kopiëren was. Daarna ontwikkelde het zijn beroemde geribbelde flesje van glas met het cursieve logo in rood en wit op het etiket, waarna de verkopen ineens enorm stegen.

Geen persoonlijk belang

Vooral in de tech-industrie moeten bedrijven opvallen met succesvolle designs, staat in de brief, om eruit te springen tussen producten van concurrenten. Overigens staat in de tekst wel dat de ondertekenaars geen persoonlijk belang hebben bij de uitkomst van de zaak. Veel van de ontwerpers hebben in het verleden gewerkt met Samsung en Apple. De brief is voornamelijk bedoeld om het Hooggerechtshof te wijzen op het belang van design (en een patent daarvoor) bij een product.

Lees meer over Apple

Via: Reuters
Bron: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu