#Deeljehomescreen: De iPhone van Kluun

Rutger Otto
10 februari 2017, 21:53
5 min leestijd
#Deeljehomescreen: De iPhone van Kluun

In #Deeljehomescreen kijken we naar homescreens van bekende iPhone-bezitters. In de zevende editie: Kluun.

Lees verder na de advertentie.

Dit is de iPhone van Kluun

Als iPhone-gebruikers onder elkaar is de vraag vast eens voorbij gekomen: ‘Wat heb jij er op staan?’. Er is iets magisch aan zien welke apps iemand heeft en hoe een ander zijn iPhone gebruikt. Een plaatje van een homescreen kan al veel over iemand zeggen. Dit keer kijken we naar de iPhone van schrijver Kluun, die je kent van boeken als ‘Komt een vrouw bij de dokter’, ‘De weduwnaar’ en ‘Haantjes’. Vanaf 13 februari is zijn langverwachte nieuwe boek ‘DJ’ te koop.

Je gebruikt een iPhone, maar ben je Apple-fan?

“Je kunt me wel Apple-minded noemen, ja. Niet op een manier zoals ik fan ben van Ajax of van Bruce Springsteen, maar ik gebruik het graag. Verder ben ik niet zo’n tech-wizard, dit systeem snap ik gewoon en dat is prettig. Het is niet zo dat ik het allernieuwste direct moet hebben. Ik heb zelfs wel eens gedacht om over te stappen naar een Samsung of zo’n Chinese telefoon met een onuitspreekbare naam, maar ik ben nu simpelweg gewend aan mijn iPhone.”

Je hebt flink wat pagina’s met apps op je telefoon.

“Ik probeer en koop veel apps om ze vervolgens nooit meer aan te raken. Op het beginscherm staan de apps die ik het meest gebruik. Vooruit, op de volgende pagina ook nog een paar, zoals mijn app voor bankzaken.

Op de achtergrond zie je een zelfgemaakte foto. Ik woon op een woonark in de Amstel en ik heb een soort fetish om elke dag zo’n uitzichtfoto te maken. Mijn dochters lachen me daar trouwens altijd om uit. Het plaatje op mijn achtergrond is één van de betere.”

kluun iphone

Word je als schrijver niet constant afgeleid door notificaties en apps?

“Ik maak tegenwoordig veel notities op mijn iPhone. Vroeger deed ik dat in een Moleskine-boekje – zo ontstond ‘Komt een vrouw bij de dokter’ – maar nu gebruik ik nauwelijks nog papier. Er zijn apps die echt helpen om niet afgeleid te worden in het schrijfproces. Op mijn homescreen zie je daar voorbeelden van, zoals Focus Keeper en Freedom. Je werkt daarmee bijvoorbeeld 25 minuten achter elkaar en daarna heb je vier minuten pauze. Met een app als Freedom kun je gedurende die tijd ook echt niet op Facebook.

Ik heb geleerd dat multitasken een fabeltje is. Je moet echt focussen, anders gebeurt er gewoon niks. Je bent zoveel tijd kwijt om weer te wennen aan een activiteit, dat je je beter helemaal af kunt sluiten. Dat merk ik tijdens het schrijven echt wel.”

Lees je zelf veel op de iPhone?

“Nou, ik betrap mezelf erop dat ik op een scherm toch een stuk jachtiger lees dan op papier. Ik ben bijvoorbeeld gek op Blendle, maar als ik ‘s ochtends een krant lees neem ik daar veel meer de tijd voor. Een jaar of zes, zeven geleden vroegen velen zich af of het papieren boek en de krant wel zouden overleven. Van de krant weet ik het niet, maar het boek denk ik wel. De gang naar de boekwinkel is er weer. Je kunt wel lezen op een iPhone of e-reader, maar een oplossing die beter is dan een papieren boek bestaat nog niet.”

Toch krijg je een e-book bij aankoop van je nieuwe boek DJ.

“Ja, en naar mijn weten hebben we daarmee een primeur. Dit is de eerste roman waarbij je naast het papieren boek een gratis versie van het e-book krijgt. In het boek staat een stickertje dat je open krast voor de code, die vul je in op de website en dan krijg je het e-book. Dit is uniek en ik ben er heel trots op. Voor mij maakt het namelijk niet uit hoe mensen het lezen.”

Hoe belangrijk zijn digitale platformen zoals Twitter voor jou als schrijver?

“Rond 2003/2004 begon ik als één van de eerste schrijvers een dagelijks blog. Eerst had ik zo’n 40 lezers, later werden dat er 2000. Uiteindelijk stapte ik over op Twitter. Je moet wat creatiever omgaan met je tekens, maar ik spui er vooral mijn mening op. Het is een uitlaatklep. Natuurlijk gebruik ik het ook voor werk en post ik foto’s als ik in de drukkerij sta als m’n nieuwe boek gedrukt wordt. Maar het is vooral iets waarop ik mijn ei kwijt kan.

Discussies vermijd ik zoveel mogelijk, die zijn meestal niet zo constructief. En ik heb geen zin om het met malloten over politiek te hebben, want Wilders- en Trump-aanhangers duiken er meteen op. Ik blokkeer ze meteen, daar heb ik geen energie voor.

Wél leuk zijn bijvoorbeeld de ‘Six word stories’. Een soort sudoku voor schrijvers, noem ik het. Verhalen van precies zes woorden, perfect voor Twitter.”

Je bent een bekend muziekliefhebber en je nieuwste boek gaat over een dj. Ben je ook helemaal over op muziek-apps?

“Ja helemaal. Ben een enorme Spotify-freak en luister veel Boiler Room-setjes en mixen op Soundcloud. Ik maak veel lijstjes, volg artiesten en vind de Discover Weekly van Spotify meestal heel goed. Wat ik dan ontdek, zet ik ook weer in een lijstje. Deze apps zijn een stuk beter dan vroeger, dat je het met twee cd’s in de auto moest doen, verschrikkelijk.

Met een cd doe je me ook echt geen plezier meer, hetzelfde geldt voor vinyl. Voor mooie hoezen doe ik het niet meer. Mijn elpees heb ik allemaal weggegeven aan een vriend van me, een verzamelaar. Mijn cd’s werden geveild voor Serious Request.”

DJ komt op 13 februari uit, het boek liet even op zich wachten.

“Het zou eerst een theaterstuk worden, maar uiteindelijk besloot ik dat het toch een roman moest zijn. Daarna duurde het nog lang voordat ik de juiste vorm gevonden had. Daarna heb ik mezelf erin geschreven, althans, de figuur Kluun. Het is mijn minst biografische boek tot nu toe. Ik kan niet wachten tot het de wereld in kan.”

Foto boven dit artikel: Krijn van Noordwijk

Lees eerdere edities van #Deeljehomescreen

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen