#Deeljehomescreen: de iPhone van Lange Frans

Rutger Otto
2 september 2016, 19:00
6 min leestijd
#Deeljehomescreen: de iPhone van Lange Frans

In #Deeljehomescreen kijken we naar de homescreens van bekende iPhone-bezitters. In aflevering vier: Lange Frans.

Lees verder na de advertentie.

iPhone Lange Frans uitgelicht

Heb jij een iPhone, dan kan het bijna niet anders dan dat iemand ooit aan je heeft gevraagd: “Wat heb jij er op staan?” Er is iets magisch aan zien wat voor muziek of apps iemand op zijn iOS-apparaat heeft staan. Wat zegt het over de eigenaar? Dit keer kijken we naar de iPhone van rapper Lange Frans.

Wat voor iPhone gebruik je?

“Ik gebruik op dit moment de oude iPhone 5 van Daniëlle (de ex-vrouw van Frans). Die lag nog in de lade. Ik heb een nieuwere iPhone gehad, maar die is stuk gegaan en ik was te gierig om een nieuwe te kopen. Ik vind dit formaat eigenlijk ook wel lekker.”

Heb je ooit iets anders dan een iPhone gebruikt?

“Ik heb nooit een Android-telefoon gehad, maar hoe lang wil je terug? Een jaar of tien geleden ging ik over van de Nokia’s en Motorola’s op een Blackberry. Het ophalen van bijvoorbeeld e-mail was toen nog bloedje duur. Eigenlijk was ik altijd anti-iPhone, tot ik er één ging gebruiken, toen was ik om. In mijn studio heb ik ook altijd met Apple-apparaten gewerkt en nu heb ik alles van Apple.

Voor mijn werk gebruik ik twee iPads; één waar ik muziekbanden mee draai tijdens optredens en eentje om teksten te spieken. Ze vormen een belangrijk onderdeel van m’n shows. Verder heb ik een MacBook Air en dat vind ik een heerlijke computer, waarmee ik alles kan doen wat ik wil.”

iphone lange frans

Wie zijn de heren op de achtergrond van je beginscherm?

“Dat zijn Frank Sinatra, waar ik groot fan van ben, en twee heren waarvan ik niet zeker weet wie het zijn. Ik heb deze foto in mijn huis hangen en hier zijn ze lekker bezig. Het inspireert me om muzikanten in de studio bezig te zien. Hier zijn ze echt aan het werk en dat herken ik: bespreken waar we met de muziek heen gaan en wat de woordkeuze is.”

Je hebt een mapje met muziek-apps, welke gebruik je het meest?

“Dan kies ik voor Spotify. Ik heb ook wel andere apps gebruikt, Apple Music een paar maanden geprobeerd, maar ik vond het niks. Het laden duurde al te lang. Het is wel vervelend dat artiesten voor verschillende platformen kiezen om hun muziek op uit te brengen. Kijk naar Frank Ocean die zijn nieuwe album alleen op Apple Music zet. Ik zorg juist altijd dat mijn muziek overal op staat.

Vanuit de diensten snap ik het wel, maar het is voor de luisteraar niet handig. En ik ga niet verschillende abonnementen afsluiten, want dat loopt al snel in de papieren. Dan wacht ik wel tot het op Spotify verschijnt. Ik koop ook nog wel eens wat. Er is altijd wel een manier om iets te horen.”

iphone lange frans homescreen mapjes

Ik zie op de iPhone apps als Tooth Fairy – ik neem aan voor je kinderen?

“Je moet altijd wat voor de kinderen hebben om te spelen. Mijn iPhone en de iPad hier in huis zitten ook op één account, vandaar komt er soms wel eens iets op mijn telefoon binnen wat op de iPad hoort. Maar we spelen bijvoorbeeld graag memory. En ik heb een app om naar de sterren te kijken. Zo blijft het me ook fascineren dat er meer power in je iPhone zit dan de eerste spaceshuttle die naar de ruimte ging. Alle sterrenbeelden weet ik trouwens niet zomaar aan te wijzen hoor, maar daarom heet het een smartphone hè: daar kan ik me slimmer mee voordoen aan mijn kinderen dan ik ben.”

Opvallend aan je sociale apps: ik zie Instagram, Twitter en Snapchat, maar geen Facebook

frans frederiks

“Facebook en ik… dat was hem nooit helemaal. Ik heb wel een Facebook-pagina hoor, maar die wordt bijgehouden door iemand anders. Mijn Twitterposts worden doorgeplaatst, dus er is op die manier wel directe informatievoorziening.

Ik was een hele tijd niet zo handig met social media en toen kwam Twitter. Dat is helemaal mijn ding en daar kan ik alles op zetten, niet alleen als ik een nieuw liedje heb. Daarnaast zijn Instagram en Snapchat steeds belangrijker geworden bij een jonger publiek. Vooral Snapchat heb ik echt moeten leren. Je kunt niet één keer per dag een Snap uploaden, dat moet je vaker doen. Het zijn maar momentjes van een paar seconden en het is heel direct. Ik krijg ook op m’n donder als ik het niet doe van kantoor. Dan heb ik ergens een optreden en dan zeggen ze: ‘vergeet je niet iets op Snapchat te zetten?’. Dat zeg ik: ‘O ja, da’s een goede’, en dan post ik weer wat.”

Even over Apple als bedrijf: daar heb je best wat kritiek op

“We willen allemaal duurzaam en biologisch eten, maar het zou fijn zijn als een iPhone, een apparaat dat je leven echt verrijkt, ook duurzaam geproduceerd wordt. Het werk in de fabrieken van Apple kan menselijker. Als ik daarom nog 200 euro extra voor een iPhone moet betalen, zou ik het doen.

Dat een topman van Apple veel meer verdient dan iemand die in een land waar de lonen sowieso lager liggen in een fabriek werkt, oké. Maar de verhoudingen liggen bij Apple veel te scheef, zeker omdat het bedrijf met allemaal constructies werkt waardoor het amper belasting hoeft te betalen. Daardoor maken ze de wereldeconomie een beetje kapot. Ik betaal al jaren veel belasting – en met veel plezier – omdat mensen die zelf niet kunnen werken daardoor ook nog een normaal leven kunnen leiden. Een bedrijf als Apple zou juist met trots meer belasting moeten afdragen. Op deze manier komt het niet terug in de maatschappij.”

apple fabriek 2

Maar je boycot Apple hier niet om

“Klopt. Om eerlijk te zijn had ik nooit gedacht dat het zo erg zou zijn, daar ben ik later achter gekomen. En ik vraag me af of overstappen naar een ander merk nu zoveel zin zou hebben.

Ik geloof echt wel dat Apple zijn producten met veel liefde ontwerpt en maakt, maar het kan veel duurzamer en menselijker. Dat besef moet er komen. Ooit kom ik bij de raad van commissarissen van Apple en dan kaart ik het aan. Je lacht nu, maar dat gaat gebeuren.”

Na het interview bleek dat de EU Apple een boete van 13 miljard euro plus rente is opgelegd, omdat het bedrijf de afgelopen jaren in Ierland te weinig belasting zou hebben betaald. Dat moet de rapper goed nieuws vinden, dachten wij. In een mailtje reageerde hij als volgt: ‘Ierland is goed bezig!!!’

Lees ook:
#Deeljehomescreen 3 – de iPhone van Kim Holland
#Deeljehomescreen 2 – de iPhone van Johan Vlemmix
#Deeljehomescreen 1 – de iPhone van 3FM-dj Michiel Veenstra

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen