De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

#Deeljehomescreen: de iPhone van Michiel Veenstra

Rutger Otto
3 juni 2016, 20:16
6 min leestijd
#Deeljehomescreen: de iPhone van Michiel Veenstra

Een nieuwe rubriek op iPhoned! In #Deeljehomescreen kijken we naar de homescreens van bekende iPhone-bezitters. In aflevering één: 3FM-dj (en Apple-fan) Michiel Veenstra.

Lees verder na de advertentie.

iPhone Michiel Veenstra

Als je een iPhone hebt, kan het bijna niet anders dan dat iemand ooit aan je heeft gevraagd: “Wat heb jij erop staan?” Er is iets magisch aan zien wat voor muziek of apps iemand op zijn iDevice heeft staan. Wat zegt het over de eigenaar? We kijken naar de iPhone van Michiel Veenstra.

Michiel, we mogen jou inmiddels wel een echte Apple-fan noemen, hoe is dat ooit zo gekomen?

“Dat moet ergens in 2008 of 2009 geweest zijn. Ik was daarvoor niet echt een Apple-hater, maar ik had er ook niks mee. Mensen zeiden tegen mij, ‘probeer het eens’, maar als iedereen dat zegt, zet ik als natuurlijke reflex m’n hakken in het zand. Daarnaast was mijn Windows-pc prima en als telefoon gebruikte ik een Nokia N95, vooral omdat die een heel goede camera had. De opvolger bleek toen een stuk minder fijn en met Android kon ik ook niet echt overweg, onder meer omdat de software vaak crashte.

Toen ik een paar weken een iPhone 3G kon testen, heb ik dat gedaan. Het eerste etmaal was ik nog niet helemaal overtuigd, daarna gaf ik mezelf eraan over. Toen dacht ik: shit, straks is m’n testperiode voorbij en wat moet ik dan? Gelukkig kwam de iPhone 3GS niet veel later.”

iphone 3gs

Wat gebruik je inmiddels aan Apple-apparatuur?

“Op dit moment draag ik een Apple Watch. Daarnaast heb ik een MacBook Air uit 2012, een iMac en een MacBook Pro uit 2011 die, sinds hij een nieuwe ssd heeft, weer als een tierelier draait. Verder staat er een Apple TV 4 in huis en doen apparaten als de AirPort Extreme hun werk. We hebben nu twee iPad Air 2-modellen thuis. Die worden niet meer echt door mij gebruikt, maar wel door mijn kinderen. Sinds m’n eerste aanraking met de iPhone heb ik geen andere telefoon meer gehad. Momenteel loop ik met een iPhone 6S Plus. Moet er niet aan denken om een Android-telefoon te nemen.”

Laten we kijken naar je homescreen. Het lijkt wat chaotisch, wat zie ik over het hoofd?

“Er zit een soort systeem in. Zo staat alles op één scherm. De bovenste apps gebruik ik het meest en de Agenda heeft een dubbele functie: zo zie ik direct op het homescreen welke dag het is. Naast de Sonos-app staan mijn andere domotica-apps. Na de Foto’s-app volgen m’n andere foto-apps in het mapje.”

iphone michiel veenstra

De Kaarten-app zou dan eigenlijk voor de ‘Reizen’-map moeten staan.

“Ja, ik zie ook nog wel wat verbetering. Wacht, ik pas het meteen even aan. Ben ik zometeen natuurlijk helemaal van de leg, omdat m’n apps zijn verschoven.”

Welke apps zijn je persoonlijke favorieten?

“Dan ga ik toch voor Twitter. Ondanks dat er vaak gezegd wordt dat de app aan het einde van zijn Latijn is. Ik las gisteren dat Snapchat bijvoorbeeld meer dagelijkse gebruikers heeft. Dat begrijp ik wel, want die app is leuk en lachen – ik gebruik hem zelf ook veel – maar voor echt belangrijk en breaking nieuws is Twitter ongeëvenaard.

twitter

Met een app als Facebook heb ik steeds minder. Het is bijna sociale druk geworden als je iemand niet feliciteert nadat je er een verjaardagsmelding hebt gekregen. Daarnaast vind ik het fijn dat iets op Twitter na een minuut is weggezakt, Facebook is niet echt van het hier en nu.

Verder kan ik niet zonder de Sonos-app, omdat m’n hele huis vol staat met die speakers. Ook de Muziek-app is een must en verder ga ik voor Runkeeper. Sinds een paar jaar ben ik fervent hardloper en dan zijn die statistieken en data van de app wel erg lekker.”

Welke apps gebruik je die minder bekend zijn, maar een groter publiek verdienen?

“Misschien CityMapper. Dat is een app waarin je invoert waar je heen wil en direct een rits mogelijkheden presenteert van hoe je je reis kunt plannen met het openbaar vervoer. Ik was laatst in Londen en had daar niets voorbereid om vanaf het vliegveld naar het hotel te komen. Dan is zo’n app enorm handig. Zeker als je een Apple Watch om hebt die met trillingen aangeeft waar je heen moet, dan loop je als een local door een vreemde stad.

Ook Scannable vind ik een erg handige. Dat is de scan-app van Evernote. Heel makkelijk om bepaalde bonnetjes te scannen voor de belasting of de jaarcijfers. Je raakt niets kwijt en je mailt de hele toestand in één keer naar de boekhouder.”

Ik zie geen rode meldingen op je homescreen…

“Nee! Daar kan ik echt niet tegen. Als ik een rood bolletje zie, dan werk ik hem direct weg. Dat moet volgens mij ook wel, anders is het nut er vanaf. Ik heb veel berichtgeving trouwens bewust uitgezet, zodat ik weet dat áls er een rood notificatie-icoontje bij een app staat, ik meteen actie moet ondernemen. Op mijn Apple Watch hoef ik ook niet overal bericht van de ontvangen.”

Niet verrassend als dj, maar je hebt behoorlijk wat muziek-apps op je iPhone staan. Wat doe je er allemaal mee?

Apple Music is echt mijn muziekdienst. Daarmee stream ik muziek, ik luister ermee naar Beats 1 en gebruik het om eigen afspeellijsten te spelen. Omdat ik al zo lang met iTunes werk, weet Apple precies wat ik leuk vind, daarom is de ‘Voor jou’-sectie altijd spot-on met zijn afspeellijsten. Daarnaast is het gewoon makkelijk dat ik er al mijn persoonlijke muziek op heb staan, van obscure Disney-muziek van attracties tot remixen van wat dan ook. Dat zijn dingen die je op geen enkele muziekdienst vindt. Ik mis nog wel een profielpagina zoals je die op Spotify hebt. Als ik een playlist van een collega wil volgen, moet dat via een directe link, anders is hij niet te vinden.

Spotify staat ook op mijn telefoon, maar daar doe ik vrijwel niets mee, behalve afspeellijsten delen. Verder vind ik Shazam handig; als ik iets nieuws hoor kan ik het meteen opzoeken en wellicht op de radio draaien. De Podcast-app van Apple en natuurlijk de 3FM-app vind ik daarnaast heel fijn.”

Laten we in de toekomst kijken: wat zou je nog graag zien van Apple?

Ik kan niet wachten op Apple Pay

“Echte killer-apps zijn er niet meer, het verschuift wat meer naar wat een besturingssysteem zelf biedt. Alles wordt nog beter aan elkaar gekoppeld. Ik kijk er naar uit om naar mijn auto te lopen, tegen Siri te zeggen waar ik heen ga en dat CarPlay dan mijn route al heeft klaargezet als ik achter het stuur ga zitten. Alles moet gemakkelijker worden, nog meer een no-brainer in gebruik.

Ik ben ook erg benieuwd naar de Apple Watch 2, hopelijk is er GPS aan boord, want dan hoeft mijn iPhone helemaal niet meer mee tijdens het hardlopen. En laat Apple Pay ook maar eens komen. Betalen met je pols is fantastisch en je hoeft niet meer na te denken over pasjes. Alles kan dan met één apparaat.”

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu