De ‘Nexus One’ is geen gevaar voor de iPhone
Redactie

De Nexus One is op dit moment één van de meest besproken telefoons. De telefoon van Google is vandaag officieel aangekondigd door Google. Velen verwachtten dat de Nexus een ‘iPhone killer’ zou zijn, maar na de vele video’s op internet zijn veel meningen veranderd.

Uit de specificaties die op dit moment bij ons bekend zijn blijkt dat de Nexus One niet zo veel anders is dan de andere smartphones. Om een bijzondere telefoon te lanceren moet je tegenwoordig aardig wat extra’s in het toestel verwerken. Dit heeft Google volgens critici niet gedaan.

Multi-touch

De Nexus One heeft geen multi-touch scherm. Dit is een groot nadeel, want multi-touch is de toekomst. Multi-touch is op dit moment niet weg te denken van de iPhone. Het in- en uitzoomen op de webpagina’s, foto’s en teksten is zo natuurlijk dat je geen knoppen meer wilt hebben. De Nexus One toont op dit moment wel zoom-knoppen bij foto’s en pagina’s.

Grafische prestaties

Google probeert de potentiële klanten over te halen met grafische decoratie. De nieuwe bewegende achtergronden zien er erg indrukwekkend uit, maar wie denkt dat dit niet op de iPhone kan heeft het mis.

Met winterboard kan je achtergronden voor je springboard instellen. Er zijn op dit moment vele achtergronden die bewegen, maar deze achtergronden zijn niet gevoelig voor je aanrakingen. De achtergronden van de Nexus zijn wel gevoelig voor aanrakingen.

Zoals jullie zien heb ik het hier over Winterboard. Deze modificatie is alleen beschikbaar als je je iPhone jailbreakt. Dit brengt me bij een positief punt van de Nexus: Android.

Open systeem

Android is een open systeem. Google doet niet moeilijk over applicaties en modificaties, en dit kan het systeem erg goed maken. Apple is van naturen erg gesloten, en dit laten ze ook zien in hun systemen. De strenge eisen voor een applicatie om tot de App Store toegelaten te worden is al geruime tijd het onderwerp van felle discussies.

Wat denken jullie? Is de Nexus One een bedreiging voor de huidige positie van de iPhone, of is het een storm in een glas water?

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • ibookje

  Tja, wat moet ik er van denken?

  Sinds de iPhone is iedereen met een inhaalrace bezig. De race zullen ze nooit inhalen want ze moeten altijd reageren op innovaties die Apple uit de hoge hoed tovert.

  De ‘innovaties’ van deze na-apers blijven bijna altijd hangen in het ‘opleuken’ van reeds bestaande features. De kracht van Apple’s benadering is ingewikkelde zaken terug te brengen tot de eenvoud. Zowel in hoe het werkt als hoe het eruit ziet. Clean and simple. Tja, da’s een vak wat de andere fabrikanten totaal niet begrijpen…

 • Joppe

  Ik verwacht dat de Nexus One veel gebruik zal maken van opslag van data ‘in de cloud’, koppelingen met Google producten, dus een stuk hardware (HTC in dit geval) dat verbinding maakt met slimme Google producten….

  Persoonlijk geloof ik wel in de potentie van Android, denk wel dat Google (en HTC) nog een behoorlijke achterstand hebben. Wel hebben ze het geld en de innovatiekracht om dit gat vlot dicht te fietsen. Het zal mij benieuwen of we in de loop van het jaar een ‘iPhone 4G’ gaan krijgen waarmee Apple wellicht weer wat afstand kan creëren.

  Overigens begrijp ik de naamgeving niet zo goed… Na de G1 nu de Nexus One? Waarom is dit niet de G2 of G3?

 • Jan van Kampen

  De G1 is volgens mij een naam die bedacht is door T-Mobile… Ik vind de naam Nexus trouwens wel mooi. G1 klinkt (vooral in niet-engelse talen) er lomp. Nexus klinkt wel vlot.

 • Beetje loom artikel hier, vind ik. Als dit de argumenten zijn, die de Android moeten onderuit halen (nauwelijks 2), dan zijn we slecht bezig. Niet iedereen wil een touch-screen, vooral de software is belangrijk. En daar kan Google wel es mee gaan scoren. Afwachten natuurlijk, maar ik zou het ding niet zomaar afschrijven…

 • Jan van Kampen

  Het gaat om Multi-Touch. Het is erg jammer dat Google de Nexus geen multi-touch heeft gegeven. Je kan hier zo ontzettend veel mee, van foto’s zoomen, tot TapTap spelen. Dit mist de Nexus dus.

  De software moet het toestel inderdaad groot maken, en ik schrijf het toestel zeker niet af, maar niemand verwacht op dit moment dat de Nexus meer verkocht zal worden dan de iPhone. Velen waren hier wel bang voor toen er nog niets over bekend was.

 • Bart

  Volgens mij zijn Apple patenten de reden dat de Nexus One geen multitouch heeft. Tijdens de presentatie van de telefoon wilde Google niet zeggen waarom de Nexus One geen multitouch heeft. Het is dus duidelijk een politiek issue en misschien zijn er onderhandelingen gaande.

  Ook Nokia heeft geen multitouch telefoons. De patenten oorlog tussen Nokia en Apple gaat denk ik over hetzelfde onderwerp.

 • Florian

  De Nexus One zal wél multitouch hebben in Europa, enkel in de US niet.

  artikel:
  http://www.engadget.com/2010/01/07/surprise-surprise-htcs-euro-spec-nexus-one-does-multitouch/

 • tony

  Nou ik denk niet dat de g2 of nexus one de iphone zal killen maar ze zijn zoizo veel cutting edge ik vind di iphone een beetje verouderd.