De iPhone 4 uitgelicht: Retina Display

Redactie
8 juni 2010, 15:48
2 min leestijd
De iPhone 4 uitgelicht: Retina Display

Apple heeft veel tijd gestopt in de ontwikkeling van de nieuwe iPhone 4. Één van de mooiste veranderingen is het nieuwe scherm. Apple heeft speciaal voor deze iPhone een scherm ontwikkeld dat zij ‘Retina Display’ noemen. Dit scherm bevat vier keer meer pixels op hetzelfde oppervlak dan de voorgaande iPhones. Dit zorgt ervoor dat je een extreem scherp scherm hebt waarop je alles goed kan zien en lezen.

Lees verder na de advertentie.

Het menselijk oog en pixels

Uit onderzoeken blijkt dat het menselijk oog 300 pixels per inch kan zien op een scherm dat 25 tot 30 centimeter van je oog verwijderd is. Vanaf een hoger pixel aantal kan het menselijk oog de pixels niet meer zien. Het Retina Scherm van de iPhone 4 heeft 326 pixels per inch. Dit betekent dat het scherm meer pixels per inch bevat dan het menselijk oog kan zien op een afstand van 25 tot 30 centimeter. Het gevolg is dat alle letters, lijnen en afbeeldingen extreem scherp zijn.

Een beeld op een scherm wordt opgebouwd uit pixels. Pixels hebben een vaste vorm, en dus kan je er geen diagonale lijn doorheen trekken. Een pixel staat dus aan of uit. Op het moment dat er een beeld gevormd wordt, worden de pixels ingekleurd. De pixels van schuine lijnen worden deels ingekleurd met de kleur van de lijn, en deels er omheen ingekleurd met tinten van die kleur. Op deze manier misleidt het scherm het menselijk oog, want de ogen en hersenen zullen alle pixels samen waarnemen als een rechte lijn.

Toch kan je als mens de verschillende pixels zien op een normaal scherm. Op het Retina scherm van de iPhone 4 gaat dit niet, want het oog kan deze kleinere pixels niet waarnemen. Het gevolg is dat je alles op het scherm zal zien alsof het een goed bedrukte foto is.

Contrast ratio

Het contrast ratio van de iPhone 4 is vier keer beter dan die van de voorgaande iPhones. Het contrast ratio weergeeft de waarde van de aantal stappen tussen wit en zwart. De iPhone 4 heeft een contrast ratio van 800:1, en dus zijn er 800 tinten te onderscheiden tussen wit en zwart. Dit lijkt misschien niet veel, maar andere bedrijven die telefoons produceren ‘liegen’ vaak over hun ratio. Deze waarde is namelijk nogal subjectief te noemen, maar Apple levert wel altijd een waarde die ongeveer klopt. Het is dus hoogstwaarschijnlijk echt zo dat het contrast ratio vier keer beter is dan de vorige iPhones.

Meer verbeteringen

Apple heeft naast de bekende functies zoals multitouch enkele verbeteringen doorgevoerd aan het scherm. Het is bijvoorbeeld nog steviger en harder dan de vorige schermen die het bedrijf ontwikkelde. Het scherm heeft ook een grotere kijkhoek gekregen door een speciale laag die over het scherm is heen geplaatst. Dit maakt de beleving van films, foto’s en tekst op de iPhone nog beter.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 4
Apple iPhone 4
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen