De eerste indruk van iOS 7

Roel van Hout
11 juni 2013, 14:01
2 min leestijd
De eerste indruk van iOS 7

De gewone gebruikers moeten er nog een tijdje op wachten, maar voor de meeste app-ontwikkelaars is het iOS 7-feest gisteren al begonnen.

Lees verder na de advertentie.

[label style=”warning”]Update[/label]Lees alles over iOS 7

iOS 7 Photos

Deze vroegere toegang tot iOS 7 gunt hen tijd om bekend te raken met de nieuwe interface en het nieuwe uiterlijk. Als iOS 7 dan over een paar maanden daadwerkelijk beschikbaar wordt voor het grote publiek, hebben zij hun apps al of sneller aangesloten op iOS 7. App-ontwikkelaars Fred van Rijswijk en Nico Martens deelden hun eerste indruk van iOS 7 met ons.

Het uiterlijk is nog erg wennen. Nico is nog niet overtuigd van de gemaakte keuzes: ‘Ik zag al enkele mockups die volgens dit idee werken, maar het gewoon beter doen’. Hier en daar is het ontwerp ook niet consequent, zeggen ze. Zo vindt Fred de camera-app niet goed op de rest van het design aansluiten. ‘Je knoppen zitten onderin te dicht op elkaar’. Ze stellen daarnaast vast dat de animaties voor het openen van een app erg uit het scherm knallen, maar dat kan zijn dat dit komt omdat het een vroege versie van iOS 7 betreft.

Daarbij is het design, zoals beloofd, plat: digitale nabootsingen van echte materialen zijn vrijwel geheel verdwenen. ‘Enkel in de herinneringen app

bootsen ze nog papier na,’ stelt Fred vast. In Game Center, Calender en andere apps zijn nu in effen kleuren.

Eerste indruk van iOS 7 functionaliteit

Multitasking iOS 7

Wat betreft functionaliteit is Fred erg blij met hoe apps gesloten kunnen worden. ‘Je veegt vanuit je app-overzicht naar boven om een app af te sluiten, een beetje zoals sommige versies van Android dat doen.’ Nico is als ontwikkelaar blij met de manier waarop Apple het uiterlijk van standaard apps omzet van iOS 6 naar iOS 7: ‘Als je bij het bouwen van een app je aan de standaardweergave van iOS 6 hebt gehouden, wordt hij automatisch geüpdatet.’ Veel apps gaan hierdoor naadloos aansluiten op de nieuwe versie van iOS.

Nico is nog opgevallen dat apps voortdurend opstarten in het opstartscherm, en niet alleen maar de eerste keer, zoals in iOS 6 het geval is.

Conclusie

Concluderend wordt iOS 7 voor veel mensen erg wennen. ‘Vooral het nieuwe standaardlettertype is erg dun’, zegt Fred. ‘Ik hoor al om me heen mensen roepen dat ze over gaan stappen op Android’, zegt Nico, ‘maar volgens mij is het niet slechter of minder goed, maar anders. En als je eraan gewend bent, blijkt het toch een verbetering te zijn.’

Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen