De markt voor dating-apps is constant in ontwikkeling, want mensen blijven op zoek naar contact en relaties. Zo ziet de toekomst van dating-apps er waarschijnlijk uit.
Lees verder na de advertentie.
Dating-apps toekomst: slimmer en duurder
Tinder heeft dating voor altijd veranderd. Het simpele idee van een profiel naar links of rechts swipen keert tegenwoordig in praktisch elke dating-app terug. Naar rechts swipe je als je iemand leuk vindt. Swipe je naar links, dan zie je die persoon nooit meer terug.
Toch weten weinig apps het succes van Tinder te evenaren. Regelmatig bedenkt iemand weer een leuk idee voor een dating-app met een twist, maar een jaar later hoor je daar dan niets meer van. Blijven we voor altijd swipen? Zo gaan dating-apps er in de toekomst uitzien.
1. Ja, we blijven swipen
Hoewel er verschillende dating-apps te vinden zijn die proberen wat meer diepgang te bieden, is swipen de meest toegankelijke en populaire manier om een date te zoeken. Via een profielfoto en eventueel een korte beschrijving, beslissen we of we iemand leuk vinden of niet. Het is een extreem oppervlakkige manier van keuren, maar het werkt. We verwachten dus niet dat dit voorlopig gaat veranderen.
Waarschijnlijk blijven er wel regelmatig nieuwe niche-apps verschijnen. Meestal verdwijnen deze apps ook weer vlot, maar wie weet zit er een verrassing tussen: een app die een plek in de dating-markt weet te veroveren. Denk aan apps met een twist, zoals het succesvolle Happn waarbij je matcht met mensen die je in het echt bent tegengekomen. Of apps die zich richten op een specifieke doelgroep die zich niet thuis voelt in reguliere apps, zoals het succesvolle Grindr en Scruff voor homo- en biseksuele mannen.
2. Meer focus op video
Wel is het waarschijnlijk dat we in de toekomst steeds vaker gaan swipen op bewegende beelden in plaats van foto’s. De populariteit van apps als HQ en TikTok laten zien dat interactieve video de toekomst is. Dating-apps moeten daar ook in mee.
Dating-app Badoo was een van de eersten die flink op video heeft ingezet. In 2018 lanceerde het bedrijf Badoo Live om niet alleen profielen tot leven te wekken, maar ook matches met elkaar in contact te brengen via een livestream. Met video krijg je een veel beter beeld van iemand dan via een foto. Zeker als het live is.
Nieuwe dating-app Quiz Date neemt de inspiratie van HQ wel heel letterlijk, want kandidaten moeten een live quiz spelen om een date te winnen.
Quiz Date Live!
East Meet East
3. Steeds meer betalen
Bedrijven achter dating-apps lopen binnen door gebruikers geld te vragen voor extra’s. Bij Tinder kun je bijvoorbeeld een abonnement afsluiten, waarmee je met een maandelijks bedrag onder andere ongelimiteerde likes krijgt, een swipe kan terugdraaien en je profiel extra onder de aandacht van potentiële kandidaten brengt. Betaal je nog meer, dan zie je zelfs wie jou liket.
Dergelijke betaalopties zullen in de komend jaren alleen maar toenemen. Gebruikers zijn namelijk bereid om geld hiervoor uit te geven. Bij Tinder hebben 4,3 miljoen klanten een betaald abonnement. Maar liefst 1,2 miljoen daarvan zijn er het afgelopen jaar bijgekomen. In de toekomst zullen er nieuwe manieren worden bedacht om gebruikers te laten betalen. Dat zal aan de ene kant met aantrekkelijke extra’s zijn, maar aan de andere ook door de mogelijkheden voor gratis gebruikers meer te beperken.
4. Kunstmatige intelligentie gaat je beter matchen
App-makers doen hun best om mensen zo goed mogelijk met elkaar te matchen. Dat wordt natuurlijk niet handmatig, maar via kunstmatige intelligentie gedaan. Dat kan heel simpel. Bijvoorbeeld als jij en je match dezelfde interesse op jullie profiel hebben staan. Door al die vele miljoenen swipes en matches wordt dit systeem echter getraind en steeds slimmer, waardoor je in de toekomst vlotter kennismaakt met mensen die goed bij je passen.
Op dit moment heeft Tinder de meeste gebruikers en meeste swipes, dus ook de meeste informatie om betere matches te maken. Dataverzamelaar Facebook kan ons op dat vlak met zijn Facebook Dating nog gaan verrassen.
5. Vrouwen daten veiliger
De afgelopen jaren zijn we weer massaal met de neus op de feiten gedrukt: voor vrouwen is daten een stuk gevaarlijker dan voor mannen. Dating-apps moeten daarin hun verantwoordelijkheid nemen.
Deze trend naar meer veiligheid is al deels merkbaar. Zo zijn er dating-apps beschikbaar, zoals Bumble, waarbij vrouwen altijd de eerste stap zetten. Ook is de app SafeDate er voor vrouwen en andere kwetsbare groepen. Deze app stuurt een berichtje met informatie over je date naar vrienden of familie, als jij niet op tijd in de app laat weten dat het goed gaat.
In de toekomst zal video dating-apps ook veiliger maken. Via video is het namelijk makkelijker om een beter beeld te krijgen van hoe iemand is, voordat je persoonlijk met elkaar afspreekt.
Check ook ons overzicht met de beste dating-apps en tips voor een veilige date.
Lees de nieuwste artikelen in ons thema ‘relaties’:
- Samen een cloud-abonnement delen: dit zijn de voor- en nadelen (10-2-2020)
- Praktische apps voor koppels: van geldzaken regelen tot dates plannen (6-2-2020)
- Zo werkt de techniek achter Tinder, en zo vergroot je je kansen (3-2-2020)
- Tip: je naasten sneller bereiken door Siri-relatielabels toe te voegen (20-2-2019)
- De 6 beste apps speciaal voor de lhbtq+-gemeenschap (19-2-2019)