T-Mobile mag gratis muziekstreams blijven aanbieden van rechtbank

Rutger Otto
20 april 2017, 16:03
2 min leestijd
T-Mobile mag gratis muziekstreams blijven aanbieden van rechtbank

Het onbeperkt streamen van muziek uit de Datavrije Muziek-bundel van T-Mobile is niet in strijd met de wet. Dat heeft de rechtbank van Rotterdam besloten.

Rechtszaak tussen T-Mobile en ACM

Telefoonaanbieder T-Mobile won de rechtszaak om Datavrije Muziek te blijven aanbieden. Met deze bundel kunnen klanten sinds vorig jaar oktober onbeperkt Spotify, Tidal, Apple Music of andere muziekdiensten en radiozenders streamen zonder dat het van hun data gaat. Dat maken de provider en de rechtbank bekend in aparte persberichten.

Klanten van T-Mobile met een internetbundel van 6GB of meer mogen in Nederland gratis muziek streamen en downloaden. Het gratis aanbieden van (muziekstreaming)diensten wordt ook wel ‘zero-rating’ genoemd en dat is volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) verboden in Nederland. Hierom beval ACM aan T-Mobile om de dienst niet langer aan te bieden, met boetes als de provider zou doorgaan.

P3 mobiel netwerktest

Datavrije Muziek legaal in EU

De rechtbank constateerde dat zero-rating inderdaad verboden is in de Telecommunicatiewet, maar dat dit Nederlandse verbod niet geldt. Dat komt omdat er Europese regels over netneutraliteit zijn, waarin zero-rating wel is toegestaan. Die wet geldt voor alle landen binnen de Europese Unie, dus ook voor Nederland. Voorlopig mag T-Mobile dus gewoon doorgaan met het aanbieden van zijn Datavrije Muziek-bundel.

De telefoonaanbieder is vanzelfsprekend blij met de uitspraak. “Het is een doorbraak in Nederland en in Europa”, zegt Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland. “Deze bundel is in het belang van onze klanten. We kunnen nu blijven innoveren om onze klanten de volledige vrijheid van onbeperkt mobiel internet te geven.” T-Mobile vond het dan ook belangrijk om de eis van ACM aan te vechten. “Wij konden het simpelweg niet uitleggen waarom wij Nederlanders iets moesten ontzeggen wat nu gratis is en wat in België, Frankrijk of Duitsland wel mag.”

‘Blij met duidelijkheid’

De ACM zegt de uitspraak van de rechtbank nog onder ogen te moeten krijgen en kan niet uitgebreid reageren. Wel zegt een woordvoerder blij te zijn dat de rechtbank duidelijkheid schept over de zaak. De komende tijd duikt de toezichthouder in de uitspraak van de rechtbank, over een eventueel beroep kan de ACM nog niets zeggen.

Lees het laatste nieuws over T-Mobile

Bronnen: T-Mobile, Rechtspraak
Categorie: Providers
Spotlight: T-Mobile

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's