De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Apple krijgt recordaantal dataverzoeken van Nederland

Lars Paijmans
19 april 2016, 11:19
1 min leestijd
Apple krijgt recordaantal dataverzoeken van Nederland

Apple heeft nog nooit zoveel dataverzoeken van de Nederlandse overheid gekregen als in de tweede helft van 2015. In totaal werd er informatie van 341 Apple-toestellen en 13 accounts opgevraagd.

De cijfers zijn afkomstig uit het transparantierapport van Apple, waarin te zien is hoeveel dataverzoeken Apple van over de hele wereld krijgt. Het bedrijf uit Cupertino maakt nooit bekend waarom deze verzoeken worden ingediend.

Lees verder na de advertentie.

Aantal Nederlandse dataverzoeken groeit flink

Hieruit blijkt dat de Nederlandse overheden 39 keer bij Apple aan de bel trok, om informatie op te vragen van in totaal 341 toestellen en de gegevens die daar aan gekoppeld zijn. Apple gaf in 16 gevallen informatie door aan de Nederlandse overheid.

privacy veiligheid item

Ook vroeg Nederland 13 keer specifiek om de Apple-accounts van gebruikers. Met deze gegevens kunnen bijvoorbeeld opgeslagen berichten, foto’s en mailtjes bekeken worden. In totaal gaf Apple in vijf gevallen inzage in deze data.

Dataverzoeken Apple wereldwijd

Deze cijfers van het bedrijf worden pas echt opvallend als je ze met die van de eerste helft van 2015 vergelijkt. Toen werd er namelijk maar van 85 apparaten info opgevraagd, tegenover 341 toestellen in de tweede helft van het jaar.

Ondanks die groei dient Nederland nog steeds relatief weinig verzoeken in. De Verenigde Staten staat bovenaan de ranglijst met vierduizend dataverzoeken in de tweede helft van 2015. In Europa dienen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland de meeste verzoeken in.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu