Apple: ‘Dash-app verwijderd door App Store-fraude’

Rutger Otto
11 oktober 2016, 8:49
2 min leestijd
Apple: ‘Dash-app verwijderd door App Store-fraude’

De populaire ontwikkelaars-app Dash verdween vorige week plotseling uit de App Store. Apple zegt nu dat dat komt door fraudering in appreviews, maar de maker weet van niets.

Lees verder na de advertentie.

Dash werd vorige week uit de Store gehaald en het account van de ontwikkelaar werd opgeschort. Op de website van Kapeli, het bedrijf achter Dash, sprak de ontwikkelaar zijn ongenoegen en verbazing uit. Volgens hem had Apple niet laten weten waarom de maatregelen ineens werden getroffen. Het leek om een fout te gaan, maar dat is niet het geval.

dash-s2

App Store fraude

In statements aan onder meer iMore heeft Apple laten weten waarom de ontwikkelaar werd verwijderd. “Er zijn bijna duizend frauduleuze beoordelingen gedetecteerd op twee accounts en 25 apps van deze ontwikkelaar”, zegt een woordvoerder van Apple. “We hebben van tevoren gewaarschuwd voor de sluiting en hebben pogingen gedaan om het probleem met de ontwikkelaar op te lossen, maar die waren niet succesvol.”

Apple zegt ontwikkelaarsaccounts te sluiten omwille van fraudering met reviews, waarmee andere ontwikkelaars mogelijk worden geschaad. “Deze verantwoordelijkheid nemen we heel serieus, namens onze klanten en andere developers.”

Verhaal van de ontwikkelaar

De ontwikkelaar van Dash zegt dat het anders zit. Volgens hem heeft hij een aantal jaren geleden iemand geholpen om een ontwikkelaarsaccount te maken met zijn creditcard. Ook gaf hij haar de test-hardware die hij niet meer gebruikte. Volgens de ontwikkelaar heeft Apple de accounts aan elkaar gelinkt, terwijl hij daar niet van op de hoogte was. Toen het andere account van reviewmanipulatie werd beschuldigd, werd ook het account van Dash geschrapt.

“Ik ben nooit op de hoogte gebracht dat ik iets verkeerd zou hebben gedaan voordat mijn account werd opgeschort”, zegt de ontwikkelaar. “Apple heeft me gezegd dat mijn account weer geactiveerd zou worden als ik mijn fout in een blogpost zou toegeven, maar dat kan ik niet doen, want ik heb niets fout gedaan. Later ben ik in het openbaar beschuldigd van manipulatie in de App Store via een woordvoerder.”

Op dit moment is het Apple tegen het woord van de ontwikkelaar. Het is maar de vraag of Dash nog zal terugkeren in de App Store.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bronnen: Dash, iMore
Categorieën: Apple, Apps
Thema: App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen